PRISER & KONTAKT

image_pdfLadda ner artikeln istället!image_printSkriv ut!

Vi skulle kunna samordna hjälpinsatser betydligt bättre. En idé är att lägga en liten knapp för första hjälpen på facebook, Twitter och alla sociala forum.

Det finns appar att ladda ned, mycket riktigt men alla tänker inte på att hämta en första-hjälpen-app för vem planerar att skada sig? När olyckan väl är framme, då kan livräddningen handla om minuter och det finns ingen tid att söka efter appar.

Informationen i första-hjälpen ska vara enkel att förstå och grymt tydlig med vad som händer. Varför? För att människor överlag gärna hoppar information som verkar oviktig. Som exempel, när vi skållar oss lossnar huden från kroppen. Ju svårare vi skållar oss, ju djupare ned lossnar huden. För att rädda huden krävs snabbt omhändertagande.

När det kommer till skållning har jag erfarenhet av att många inte förstår vad det innebär, de räknar skållning till bara smärta och eventuellt en blåsa. Därför är det viktigt att inte skydda individen från jobbiga fakta. Är man också medveten om vad som kan hända, då blir man extra försiktig med hett vatten.

Ställ alltid kastruller med het vätska, med kastrullhandtaget innåt spisen. Ett barn kan få tag på handtaget, dra till och få det heta innehållet över sig. Vuxna kan oavsiktigt fastna i handtaget och välta kastrullen. Det tar mindre än en sekund att vända handtaget inåt.

Sätt alltid knivar i diskmaskinen med det vassa skärbladet nedåt. Barn och vuxna kan snubbla på diskmaskinluckan och knivens egg syns inte uppifrån ner man stoppar ned bestick i diskmaskinslådan. Kniven blir inte slö om den vänds med eggen nedåt istället eftersom diskmaskinlådan alltid är av plast som eggen lutar mot.

När det kommer till första-hjälpen så är den en “samhällshjälp”. Den räddar liv. Om fler bestämmer sig för att hjälp till eventuellt nödläge är bra, då räddar vi fler liv.

Jag kan tycka att första-hjälpen borde vara ett obligatoriskt ämne i skolan, likväl som jag anser att en del ämnen kan plockas bort (för de bidrar inte till samhället längre). Med Lena Andersson på SvD, kommer även “Husmorsskolan” på tal igen och allt handlar om hjälp till självhjälp.

Vad som händer i skolan kan jag inte påverka och besluten tas av Regeringen, men vi kan skaffa och dela nödvändig information själva. Om alla med välbesökta hemsidor delade första-hjälpen-information, då hjälper alla de till med att rädda liv.

https://xristine.com/forsta-hjalpen/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *