Vad jag önskar jag vetat om! Skriva böcker

image_pdfLadda ner artikeln istället!image_printSkriv ut!

Vi lär oss en massa i skolan, men det man faktiskt har nytta av, ligger inte i skolans intresse att lära ut längre. Det hade varit bra om eleverna lärde sig spara och förstå vikten av valuta.

Det hade varit bra om eleverna fått lära sig hur man överlever utan el. Det hade varit bra om eleverna fick lära sig laga lampor, övningsköra och starta eget företag när allt annat inte fungerar, men det är inte ett intresse i skolpolitiken.

Jag har ju pluggat en himla massa, både nyttiga saker och pynt för egot. Men jag har missat väsentlig kunskap om det jag behöver veta mycket om! Ta det här med antal ord när man vill publicera böcker?

Som författare tycker vi att vi skriver och skriver och skriver, slut! Ut med boken och bli stormrik. Det finns massor av genvägar på YouTube till ”hur man blir rik snabbt!” Även konsten att skriva böcker!

Först och främst, -nej! Du kommer inte bli rik om din onkel inte är en kändis som öppnar dörran och smörjer något bokförlag. 300kr per månad totalt, det är vad du kanske tjänar till att börja med, i tio år.

Stora författare berättar om minusbelopp på kontot, sedan året de fick en internetarena att tala på, och jag kan verifiera att det stämmer!

Du kan ha skrivit ett otroligt fantastiskt manus, men ingen köper. Här är några orsaker:

  • Omslaget på boken! Vad finns inuti boken? Det ska sammanfattas i en bild utanpå. Det är lätt att kolla bestseller’s och se omslag i senapsgult med intetsägande text och okänd (för oss) författare. Tanken är oundviklig – ”varför är de bestseller’s?” Ja du, ärligt talat misstänker jag lite skjuts på vägen. Har inte du det? Då får du göra ordentligt.
  • Antalet ord. När vi har skrivit och skrivit och skrivit och tömt hela vår roman-idé på pappret, då är den oftast inte mer än en sammanfattning på 10 000 ord. Storleken på kioskromanerna, pocketböckerna, de små? -De har runt 45 000 ord. Skriver du en roman på 10 000 ord, då säljer du en folder!
  • Den röda tråden. Många författare, inklusive mig själv glömmer ibland bort vad den röda tråden betyder för 5 stjärnor och positivt omdöme! Jag gillar att kasta läsaren mellan olika scenarion, eftersom jag inte står ut med vare sig filmer eller böcker som utspelar sig minut för minut under en hel dag genom samma par glasögon! Men när jag kastar iväg läsaren på en resa genom rymden, då vill hen också gärna förstå hur man kommer tillbaka till jorden. Inte bara kasta ut någon utanför galaxen, för att i nästa paragraf eller kapitel käka frukostflingor framför tv-n. -Vad hände där, där mellan att vara 980 år bort och fisa varmluft framför dumboxen?
  • Korrekturläs om och om igen! Jag har en bokskrivarapp, vanligt wordformat och sparar som pdf emellanåt. Orsaken är att det är vansinnigt tråkigt att korrekturläsa och man lätt gör ”Hasse ville inte alls gunga, berättade han för mamma men mamma var upptagen med att… bla, bla, blA, bla, blaaa…” Man börjar ”bla, bla-a” texten efter ett tag och skrollar till det blir roligt igen. Med olika format läser ögat in större del av texten.

Det här är en del av bokskrivandet som är oerhört viktigt. -Omslaget, Antal ord, Röda tråden och Korrekturläsning. För att verkligen övertyga om viken att göra ett bra jobb, så har jag själv fått lära mig den hårda vägen. Det är lätt att man litar för mycket på sin egen begåvning.

Orsaken bakom de 4 måstena är – att allt det krävs – för att kunna illustrera vad du ser i din roman – och vad du behöver göra – för att förmedla din inre bild!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök

Populära inlägg

Kategorier