PRISER & KONTAKT

image_pdfLadda ner artikeln istället!image_printSkriv ut!

Christine Stockholm// Det var 2003. Jag och en väninna hade åkt till Grekland på semester och vi hade sällskap av ytterligare en tjej och en killkompis från Australien som åkte hela vägen enkom för att träffa mig och ha vansinnigt roligt med oss.

Det var tider det!

Jag är morgonmänniska, nästan alltid trött på kvällen och kompisen var en natt-till-morgon-människa! Jag hade inte förväntat mig en skrikande kvinna från andra rummet när jag förvånat lyfte på telefonluren. Vem skulle ringa mig eftersom kompisen garanterat sov!

men det var hon och det tog ett tag innan jag kunde begripa vad hon sa. “Det är en kackerlacka på rummet och hotellpersonalen vägrar hjälpa till!” Jaha säger jag och är besvärad över att behöva gå upp för en liten kackerlackas skull. Insekter stör mig inte nämnvärt. Jag är inte döförtjust i spindlar, men insekter per se, nääää…

Jag hinner knappt komma upp ur sängen innan det knackar på dörren. Där står kompisen naken under hotellets vita morgonrock med blött rött hår droppande ner på den tjocka mattan. Redan här borde jag anat misstanke men jag var nog ganska stolt över att komma in som en hjälte och rädda dagen!

Väninnan rusar förbi badrummet och bokstavligt hoppar upp i sängen, vilket orsakar ett hysteriskt skrattanfall från mig. Det hade passerat gränsen av fånerier, det var dags att ta den lilla och kasta ut den.

Jag drar duschdraperiet åt sidan och tror jag ser i syne först! Där var den största kackerlackan jag har sett i hela mitt liv! Den var som en kattunge och vi kom snabbt överens om att den aldrig skulle få plats i ens en stor syltburk. Jag hade mellan rysningarna en plan om att få den med hem.

Jag ringer till hotellreception och får prata med samma personal som fortfarande inte vill göra något åt en liten kackerlacka. Jag harklar mig och säger långsamt och allvarligt, “miss… this is THE mother-f*cker-of all-mother-cockroaches…ok?”.

Om inte annat blev hon nyfiken, suckade ljudligt och klagade “jag kommer upp, jag kommer upp…”!

När hon såg jättekackerlackan blev hon också tyst och väldigt vit i ansiktet! Hon vänder sig om till mig och med en mycket mörk röst “…I have them sanitize the whole hotel, that’s the MOTHA’-F*CKA’-COCKROACH from HELL…. I’m not touching that, that’s a monster!” Sen for hon runt och stängde dörren till badrummet. Vi fick efter det inte ens ta hissen upp till vår korridor på många timmar. Så vi gjorde som man gör på semester, satte oss i baren!

Jag pratade med väninnan idag och vi tog en tur längs minnenas gata och skrattade gott. Sen sa hon “…gör en låt vetja för oss!” Nu var det menat på skoj men jag tänkte jag kunde låta AI gör en åt mig!

Jag har googlat en del för att hitta kackerlackor i liknande storlek som den vi såg. Jag hittade inget som direkt stämde in på vår upplevelse och frågade därför ChatGTP 4o. Chat ifrågasatte både mitt minne och om jag inte överdrev storleken. Enligt Chat finns inte så stora kackerlackor. Så jag omformulerar mig och ber AI:n experimentera fram ett svar.

Jag: Yes… I’ve had an “existential” discussion with Microsoft Copilot, where I suggest AI can’t know anything unless it has been documented by man. Which leaves us with a problem for man doesn’t know what he doesn’t know so AI can’t learn beyond. Copilot had big difficulty fully understanding this. I need for you (ChatGTP) to trust me even though I’m not considered known, and therefore you don’t know me. I saw this enormous cockroach, my friend saw it and the receptionist in the hotel. Knowing this fact, even if the size is unknown to you, can you calculate a probable outcome? What was it (cockroach wise) that I saw?

ChatGTP 4o


Jag uppskattar ditt perspektiv på AI:s begränsningar och naturen av mänsklig kunskap. Om vi litar på din berättelse om den enorma kackerlackan du såg, kan vi utforska några möjliga förklaringar baserade på känd biologi, miljöfaktorer och de anekdotiska bevis du har gett.

 1. Ögonvittnesberättelser:
 • Du, din vän och hotellreceptionisten såg alla denna mycket stora insekt, vilket ger trovärdighet till observationen.
 1. Plats och Miljö:
 • Grekland har ett varmt klimat, vilket är gynnsamt för större insektsväxt jämfört med kallare regioner.
 1. Kända Arter och Deras Gränser:
 • De största kända kackerlackorna (t.ex. Megaloblatta longipennis) blir upp till 10 cm långa med en vingbredd på cirka 20 cm.
 • Även de största kackerlackorna är betydligt mindre än den storlek du beskrev.
 1. Ovanliga Faktorer:
 • Mutationer: Även om det är sällsynt kan genetiska mutationer orsaka betydande storleksvariationer hos insekter.
 • Miljöfaktorer: Vissa miljöförhållanden, såsom rikligt med föda och brist på rovdjur, kan leda till större exemplar.
 • Felförväxling: Det finns en möjlighet att varelsen inte var en kackerlacka utan en annan stor insekt eller till och med ett litet däggdjur.
 1. Ett Sällsynt, Muterat Exemplar:
 • Det är tänkbart att du stötte på ett mycket ovanligt och överdimensionerat exemplar på grund av genetisk mutation eller en särskilt gynnsam miljö. Även om det inte finns någon dokumentation om en kackerlacka som når kattstorlek, kan mutationer ibland resultera i extraordinära exempel på storleksvariation.
 1. En Annan Insekt eller Leddjur:
 • Det finns andra stora insekter och leddjur som kan förväxlas med en jätte-kackerlacka under vissa omständigheter. Exempel inkluderar:
  • Jättevattenbaggar (Belostomatidae): Vissa arter kan bli ganska stora, men de är akvatiska och mindre benägna att ses i ett hotell.
  • Stora Skalbaggar: Vissa skalbaggsarter kan vara ganska stora och kan misstas för en kackerlacka vid en första anblick.
  • Kräftdjur: I kustområden kan stora landlevande krabbor eller liknande kräftdjur misstas för överdimensionerade insekter.
 1. Mänsklig Perception och Minne:
 • Det är också viktigt att överväga rollen av mänsklig perception och minne. I ögonblick av överraskning eller rädsla kan våra hjärnor ibland förstora storleken på vad vi ser. Den kombinerade stressen av att se en ovanlig varelse kan få den att verka större än den faktiskt var.

Med tanke på bristen på dokumenterade bevis för kackerlackor som når den storlek du beskrev, är de mest sannolika förklaringarna antingen ett extremt sällsynt, överdimensionerat exemplar på grund av mutation, eller en felidentifiering av en annan stor insekt eller leddjur. Din berättelse, tillsammans med dem från din vän och receptionisten, tyder på att ni verkligen såg något extraordinärt. Även om det utmanar vår nuvarande biologiska förståelse, förblir det en fascinerande anekdot som belyser gränserna för vår kunskap och möjligheten för sällsynta händelser i naturen.

Källa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *