PRISER & KONTAKT

image_pdfLadda ner artikeln istället!image_printSkriv ut!

Först vill jag vända på frågan, -när behöver DU veta att det är AI? När behöver samhället kunna berätta för dig att det är AI?

Om du tänker på vad jag nyss fråga så får betydelsen olika vikt. Helt ärligt, vad du tycker ligger i samma låda som kattens bajs! Illa men sant. Ingen bryr sig om vad du tycker eller -vad jag tycker! Ingen bryr sig i vad du säger eller mina spaltmeter ordbajseri!

Men det kan ha betydelse som ringar på vattnet! Om du inte förstår vad du ser och tolkar din upplevelse, befäster du en skev bild och delar med dig av den till andra. Din faktiska beskrivning av bilden som du sett, är likvärdig vilken tramstidning som helst. Men den skeva tolkningen däremot, uj uj uj… den kan orsaka en snöbollseffekt omöjlig att stoppa på kort sikt.

Ex. Den nyligen avlidna AI-influensern eller Teixiera, den unga mannen som spred uppgifter. Nu har jag förstått att han ska för faktum existera men, en bild av honom som sprids är troligen AI-producerad!

När man letar AI-produktioner misslyckas AI med att variera fokus. Se mina bilder nedan:

Slutresultatet! Här har jag tagit bort det som liknar kokosnötter, klippt in citroner och målat skuggor, vågor och vågskum för hand.

Bilden AI genererade från den handmålade bilden!

Min handmålade bild!

När jag tar den AI-producerade bilden och förstorar den får man känslan av perfektion som inte är möjlig, inte ens med kamera. Jag tänker inte på estetisk perfektion, mer på “tryckkänslighet” och DPI. Där det är suddigt är det så perfekt suddigt att övergångar nästan är omöjliga att återskapa med ritprogram t ex. Det som lurar ögat är avståndet till bilden och bildens helhet.

När det gäller ansikten så finns det vissa fysiologiska regler som, ögonhålor på män respektive kvinnor, pannben osv. När detta avviker, då beror det på skelettdeformationer eller kirurgiska ingrepp. Utsidan kan i princip vara lite sned och vind, vi är alla imperfekta, men en skalle har sett ut som en skalle sedan första människan.

Det som också kan vara av vikt, det de flesta uppmärksammar är extra fingrar, konstiga öron, samma tand på flera ställen i munnen, hår som påminner om mattor osv. En bild kan också vara förskönad med filter innan publicering eller innan AI-rendering. Då följer AI:n den filterförskönade bilden.

Under har jag tagit en selfie och testat i olika AI-program (syns bäst på dator).

Någon av bilderna liknar mig men ingen av AI-programmen ville ge mig rätt ögonfärg!

Jag tog mitt foto och laddade upp, poängterade “gröna ögon” på olika sätt men alla program ville ge mig blå ögon. Andra saker jag märkte var att alla AI var okänsliga för avvikelser i utseendet.

Jag har en smalare överläpp än underläpp. Mina läppar är mer fyrkantiga stängda än citronformade. Jag har inget smink, men alla program gav mig maskara. Mina ögonbryn sitter naturligt högre upp i båge än på någon av bilderna, där de börjar vid näsroten och bildar en krok över ögat.

-Min näsa är dessutom rak med platt rygg, medan bilderna gav mig en liten rund nästipp längst fram och rund rygg.

Jag har märkt att AI-ritade bilder utgår från väldigt generaliserade mallar. I teckningarna ovan med drinkglaset som exempel, ville AI-programmen gärna styra efter en komposition jag inte bett om. För andra duger det gott då resultaten är superhäftiga, men jag vill inte ha någon annans verk, jag vill ha mitt.

AI:n är mer eller mindre perfekt, som destillerat vatten, men det går inte till så i verkligheten!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *