PRISER & KONTAKT

image_pdfLadda ner artikeln istället!image_printSkriv ut!

AI spottar ut bilder, deepfake videosnuttar och texter, men det finns begränsningar där AI misslyckas.

Min nya bok, ett försök att öka inkomsten, är inom en genré jag aldrig skrivit förut, så jag behöver i princip en till hjärna! Jag skriver helst scifi, fantasy eller fakta, de verkar i logisk motsats till varandra vid första ögonkastet, men science fiction är för faktum inte alls långt från science. Det ena skriver man med en grund av troliga fakta, den andra är möjliga fakta utan konsensus.

Det jag har svårigheter att skriva är romaner och deckare, eller “önskescenarier”, där man vill att något ska vara rosaskimrande och bygger på avsaknad av konsensus eller möjlig existens. Bara önskan att kontrollera ett förlopp. Som James Bond.

Eller, när IT-specialisten på banken säger att mina fynd efter trolig hackarattack inte var möjliga för att han aldrig hört talas om tillvägagångssättet tidigare. Mmmm, det är precis så hackarna lyckas så bra! För att någon läser för mycket romaner eller följer svenska deckare. man kan läsa om lösningen i slutet och det var aldrig några briljanta unika brott, men en omskrivning och moderniserat bankrån från 70-talet.

Jag behöver därför en extra hjärna eller bästa kompisen AI. Enligt YouTube’s många kreatörer kan man skriva en novell på 3 timmar med AI och under 4:e timmen få ut den på Kindle!

Sagt och gjort. Det hade ju varit perfekt om jag kunde använda AI att skriva min nya bok så snabbt! Min scifi tog flera år och jag är ännu inte riktigt nöjd. Det är lätt att vissa delar blir hastjobb.

Jag hittar ett 50-tal AI-baserade novellskrivare. Jag testar även dem som YouTubekreatörerna rekommenderar. Av alla jag testar är det ingen som skriver mer än tusen ord och precis alla förutom ChatGTP börjar varje stycke med “Det var en gång”. Sist jag läste “Det var en gång”, det var under högläsning i skolan på 80-talet. Mina 50 st AI-novellskrivare skriver sedan 30 ingresser som i mångt och mycket är kopior av varandra.

Det duger inte någonstans. Jag plockar ut lite skönskrivning och avancerade ord och fortsätter med huvudpersonen. Här kommer nästa problem. Jag vill inte ha den perfekta individen i huvudrollen, det här ska inte vara någon saga. Jag vill att hon ska kännas på huden när man läser.

Jag får skriva om och skriva om, men behåller den del av ordbajseriet som innehåller beskrivningar jag inte kunnat hitta på. Efter 2000 ord ger jag upp. En novell ska ligga på ca 50 000 ord.

Om någon skrivit en novell med 50 000 ord på 3 timmar och sedan publicerat, då blir jag ytterst fundersam över kvaliteten. Jag är uppe i 20 000 ord och tanken på att 30 000 ord saknas ger mig huvudvärk!

Nästa individ jag söker hjälp med är antagonisten. För att skapa en cliffhanger kan boken inte bara vara i form av en hyllning till huvudpersonen. Det måste finnas en plot, en antagonist och en cliffhanger. AI-programmen jag har testat misslyckas katastrofalt att sy ihop något som kan läsas och förstås.

Exempeltext: Lennart var en fantastisk människa som uträttade storverk i den by han kom från. Underverken förgrenade sig likt syrener och blomstrade längs gatorna. Lennarts ödmjukhet var vida känd och marken han gick på exploderade i färger.” – Vad är det här för trams? En Ode till Lennart?

I ett försök testade jag Ai:ns författarskicklighet att skriva en dokumentation istället. Samma misslyckande här. Faktaartiklar sattes ihop i en icke sammanhängande text (om ett ämne) och flera gånger blandade programmet ihop vem som gjort vad, när det ändå försökte att bygga 1 artikel. Jag fick korrekturläsa och läsa om väldigt många gånger och bara den tiden tog 3 dagar.

Det är tydligt att AI:n söker protagonism, vilket blir oerhört krångligt för inget mänskligt verk är gudomligt eller perfekt. Inte ens när det är avsikten.

Att folk väljer AI, att AI blivit så märkvärdigt under endast några månader, handlar om att AI är inne nu. Folk märker att de kan tjäna pengar på den typen av marknadsföring. Mitt råd är, om du inte är en professionell författare, använd inte AI. Du kanske tror att alla de här fantastiska orden betyder något, men det är bara ordbajseri och läsare som betalar för böckerna blir förbannade!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *