PRISER & KONTAKT

image_pdfLadda ner artikeln istället!image_printSkriv ut!

I förra artikeln skrev jag om kostnaden för en kund vilket är 300kr. Efter publicering fick jag höra att man kan annonsera för 0.50kr per annons! Vilket i så fall fäller mitt påstående.

Låt oss kolla

  • Du betalar 50 öre för din synlighet på Google och visas i förbifarten för 3-30 personer över en veckas tid.
  • Du behöver minst 10 klick (vilket blir 5 kr totalt) för 1 försäljning och du måste synas för 300 personer för att få 10 klick.
  • Gustav Grävare betalar 5 kr för sin annons istället och ökar sin synlighet till 150 personer för en veckas tid, varav 5 (25kr totalt) klickar in och bara kollar.
  • William Webbdesigner betalar 50 kr per annons för 500 visningar, varav 20 personer (2500kr totalt) klickar in och 2 blir kunder. William sålde en hemsida för 5000kr och en logotype för 3000kr. På 8000kr ska skatt och sociala avgifter betalas, kvar blir ca 4500kr. På det dras beloppet för marknadsföringen också (2500kr), kvar blir 2000kr.

Orsaken till att beloppet stiger och varje kund kostar 300kr är pg a konkurrensen. En liten webbdesigner har kanske råd med 2500kr per månad i marknadsföring, medan större börjar på ett belopp runt 25 000kr.

Om varje kund istället kostade 50 öre (lika för alla), skulle storföretagen bli oproportionerligt rika och fylla hela internet med irriterande annonser och marknadsföringskanalerna skulle förlora pengar.

Om Blocket inte hade varianten att betala för annonser, skulle alla synas på första sidan likvärdigt, vilket skulle irritera företagare som har kapacitet att betala för att synas först av alla hela tiden, och slippa skjutas längre ned i listan efter varje ny annons.

Efter den vanliga förstärkta annonsen kommer företaget med mer pengar och betalar mer för att konkurrera med den förstärkta annonsen. Efter företaget som betalar för ännu bättre synlighet kommer det stora företaget som betalar maxbelopp och har råd med månadskampanjer.

Ska man slå ut kostnaden på varje faktisk kund och total kostnad motsvarar företagets storlek annonskostnaderna och tvärtom. Det vi är ute efter när vi marknadsför är att hitta kunderna som är intresserade av det vi erbjuder. När de hittat oss, då ska vi vara bättre än alla andra som erbjuder samma sak.

Enligt Internetstiftelsen finns det ca 60 biljoner hemsidor på internet. När vi annonserar kommer vi aldrig nå alla. Totalt annonseras det online för ca 500-850 miljarder kronor varje år. Annonsörerna är uppdelade så här ungefär (troligen):

  • 80% av annonsörerna är enmansföretag eller väldigt små. De står för ca 90% av intäkterna till annonsplattformar.
  • 10% är större bolag och myndigheter. De står för ca 2% av intäkterna.
  • 10% är betydligt större bolag och plattformar som Casinon eller Sociala plattformar och de står för 12% av intäkterna till annonsbolagen.

När Facebook som exempel ville slå ut MySpace kostade deras marknadsföring nästan 10X så mycket som MySpaces. Annonsbolagen satte ribban för framgångens kostnad, vill man synas och slå ut konkurrensen, då kostar det.

Som exempel, är det skillnad på en helvägg annons på Mall of Scandinavia och en rörlig annons under YouTube-videos. På MOS ser alla oavsett de vill eller inte och de kan inte klicka bort. Det är dyrt men värdet på storbild eller vägg slår alla onlineannonser med flera mil.

Jag har haft mitt Blocketkonto sedan 2016 och har fått exakt 2 köpare. Den ena köparen betalade ett jobb, den andra betalade knappt en krona för ett typsnitt. Idag har jag 5 annonser på Blocket. Den första har 155 visningar efter 6 dagar. Den sista har 18 visningar på 3 dagar. Jag hamnade längst ned i listan av annonser bara ett par timmar efter publicering.

Jag har betalat ca 600kr totalt för 3 andra annonser (företagsannonser) och nådde knappt 30 besökare. Hade jag betalat mer, då hade jag kommit högre upp i resultaten och hade jag betalat ännu mer då hade min annons blivit förstärkt också. I inget av fallen nådde jag den eftersökta summan visningar 300 personer, för att nå 1 möjlig försäljning!

Så låt oss säga att jag måste nå de 300 visningarna för 1 försäljning, betalar tilläggstjänster för ökad synlighet och 2-veckorsförnyelse. Då kostar annonsen 1080kr.

Jag som då skulle sälja en tjänst för 4000kr (kraftigt reducerat pris för att locka) får då en total nettovinst på 1000kr. 8 timmars jobb för 1000kr. Och det är bara OM jag får en kund. Eftersom jag inte är känd och söker nykunder (i mitt fall som hobbyverksamhet), är redan etablerade företag mina största konkurrenter. Kunden väljer etablerade företag trots den jättestora prisskillnaden och oavsett kvalitet och etablerade företag syns månad efter månad med samma annonser.

Totalt sett och utslaget på antal besökare/faktiska köpare, så kostar de 300kr/per person innan vi ens har chansen att få betalt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *