Teknikvecka – Hemsida

“Hemsidan” (från facebook)

Nästa vecka är det content, texter och författarskap igen! ❤

Varför många tar överpris på tjänster och produkter!

Hemsida: En normal hemsida tar 4 timmar att bygga. WordPress, Joomla, och några andra är “Open Source”. Det betyder att teknikers arbete har skänkts till offentligheten. OS skapades för att tekniker och utvecklare ansåg att kunskapen köptes upp av megaföretag och slog undan benen på de små.

Open source blev vansinnigt populärt och tekniker över hela jorden gick ihop och skapade plattformarna vi “webbdesigners” använder idag.

Andra som bygger på open source skelett är skolor, myndigheter, Google, Ebay, Twitter, Facebook m fl. Det är fullt legalt och smart att köra på det som andra byggt gratis till oss.

Under början av 2000-talet kostade, (innan explosionen av WordPress t ex) en hemsida mellan 15K – 250K. Då fick vi knacka templates själva eller använda statiska program med utbytbara mallar. Man skapade en sk “Boilerplate” och på den byggde man hemsidan i WP. Det tog tid och känder som att sy en bröllopsklännings med 1000 broderade rosor -varje gång!

WP automatiserades med hjälp av open-source-tekniker till idag då nya genombrottet är “block-theme”, baserat på “PadmaUnlimited”, och blev senare en del i Gutenbergsgruppen!

När jag kör en drive och erbjuder billiga hemsidor, då kallas min promotion för “prisdumpning”! När jag gjorde min första WP-boilerplate runt 2004/2005 (har lagt en länk till wp-boilerplate i kommentarerna), då var det ett hästjobb att bygga hemsidor. Idag tar det exakt 15 minuter att sätta upp en på ett eget hotell och 4 timmar med färdig mall att få den se sjukt snygg ut och vara hackarsäker!

2004 var 15K för en hemsida ett billigt pris, men fullt rimligt. Är 15K fullt rimligt idag när opensource-teknikerna gjort hela förjobbet?

Men det KAN kosta mer trots den fantastiska utvecklingen. Min egen hemsida ligger nog i spannet 175K-450K?

Visst ska kunden betala för kunskap trots open source, annars är det bara att lära sig själv för det är gratis. Men vi måste veta vad exakt vi tar betalt för innan vi kallar lägre priser för “prisdumpning”!

Wix, Weebly, Webydo och ett dussintal andra plattformar (inklusive Google och WordPress) erbjuder gratis hemsida. Kallar jag det för prisdumpning? -Nej, aldrig!

Kallar jag webbyrån “Lågprisalternativet AB” för prisdumpare? -Aldrig!

Istället vill jag veta hur de håller lågre priser med tillräckligt bred vinstmarginal. Att hålla höga priser för att man saknar kunskap om låga priser fungerar inte i längden! Även de mest framgångsrika företagarna måste anpassa sig efter utvecklingen annars går de under.