Prisdumpning – Bra eller Dåligt?

Grafisk Design – Låga priser, bra eller dåligt?

Samma som i inlägget tidigare, har den grafiska branschen gått genom en stor utveckling. När jag först närmade mig tryckpressar arbetade jag på det Tyska företaget “StilMönster”. En plåt var svindyr.

Visste ni om att vår svenska Konung har skapat egen tryckplåt (frimärke)?

Senare gick jag genom en era av konstintresse, men inte som ni tror, jag var fascinerade av konstförfalskare och berömda konstnärers fusk.

-How did they do it?

Varje grafisk förväntad funktion i datorn kommer från programmen “Logo” och Lisp. Musen eller ritplattan tänker i kommandon när du rör den. Tänk vilket jobb att programmera! En länk finns i kommentarerna där du kan testa själv.

När jag säljer en logo billigt i en drive, då prisdumpar jag inte för att konkurrera ut kollegor i branschen. Däremot vet jag vad jag säljer, vad det kostar och vart det riktiga värdet ligger.

Det är hål i huvudet att utbilda sig till grafiker och glida in på samma prisbasbelopp som killar och tjejer med grafisk arbetslivserfarenhet sedan ’90, 2000-tal.

Men det är inte hål i huvudet att glida in på samma prisbas om kunden blir nöjd. Här måste vi se varandra som vad vi är. Vissa är sjukt duktiga, andra har utbildning och många är både utbildade och hur duktiga som helst!

Branschen är tuff. Antalet färdiga jobb är för få. Däremot behöver massor av företagare, författare, innovatörer, hemsidetillverkare m fl, unika illustrationer hela tiden.

Pg a att man hindrar konkurrensen genom att svärta ned prisdumpning, skapas fler och fler gratisprogram. Återigen, bara för att producenten är stelbent, lider av bristande flexibilitet, så puttas kunderna ut mot nya lösningar.

Helt ärligt, de här jobben hade hjälpt fler konstnärer, men försvinner nu i allt högre hastighet.

När tiderna utvecklas, då måste entreprenörer parera strömmarna likt kaptener på galärer och möta vågorna utan att bli sönderslagna eller kapsejsa.

Galären på bilden tog 1 sekund att skapa. I praktiken kan vem som helst “rita” en sådan. Ändå är det många grafiker som påstår att den värd 10 000kr och att priser under är prisdumpning.

Om konstnären i detta fall – jag och AI – säljer råkopian för en 5-hundring då attackeras vi för att förstöra prisbassättningen!

För att motbevisa påståendet (förutom det uppenbara) så har jag vänner från både konstfack och andra Universitet både i Sverige och andra länder som “lever sin konst”! De andas färger och bajsar ut regnbågar!

När dessa känner konkurrens av AI, då är något galet! Nu är det så att de inte känner konkurrens. Däremot gör många grafiker det?

Det är fullt möjligt att använda AI som stilleben, det är fullt möjligt och rekommenderat att lära sig proportioner från AI. Det är utomordentligt bra att fråga AI om vad kunder mest vill att Grafiker ska producera. AI är bra, vansinnigt effektivt för konstnärer, illustratörer och grafiker som saknar kontakter på 1700-talet.

Men att neka entreprenörer som försöker överleva i en alltmer tuffare tillvaro från att sälja billigt är motsatsen mot att hindra prisdumpning!

Om 50kr logotyper inte får finnas pg a rädsla, då kommer allt kvalitetsarbete jämföras med 1 sekundersproduktioner!

Istället för att begränsa “billigt”, motivera kostnaden för ditt eget arbete! En kund med pengar köper inte AI (grafiker har inget att vinna på fattiga kunder), en kund utan pengar ges istället chansen att växa! -Som poängen med open source!