PRISER & KONTAKT

image_pdfLadda ner artikeln istället!image_printSkriv ut!

Min personlighet är “lätt med inslag av djup kunskap”! Du måste läsa in humorn i mina texter, för om du inte gör det blir de allvarsamma, anklagande och oerhört tunga. Du kanske muttrar nu? Lite stött över att jag “man-splain” för dig, att mina artiklar visst innehåller ordvitsar och humoristiska pisksnärtar, det är ju därför du läser! Sen lämnar du läsningen med den smarta sammanfattningen och känner dig lite mer utbildad.

Men, det är inte alla som är lika kloka som du. Min rubrik tåles att läsas på olika sätt! Det kan vara en känga till regeringen också och lojalister till de olika färgerna kan bli riktigt otrevliga online. De accepterar inga fel i resonemanget och även om deras resonemang skulle kunna styrkas utan murar av berett anfall (attack är bästa försvar), så förstår de oftast inte ordflätor, tankeexperiment och “what-if”! Så det är för dessa jag skriver, -vännen, du kommer aldrig förstå mina texter om du inte drar lite på smilbanden!

Okay, sammanfattningen ovan är behövd. Den är inte random. Jag skriver sällan “random” läsbart för skrivandets skull. Det här handlar inte om alla som förstår eller inte. Det handlar om vad som ligger i zonen som slumpas bort för att folk inte fattar antingen nyttan eller varningen!

Nonchalerar varningar

På banken svarade en säkerhetsansvarig när jag påtalade en hackning av deras system, “det går inte, för jag har aldrig hört talas om det förut!” Den ansvariga nonchalerade en varning för att han tyckte sig sitta på den ultimata sanningen. Är det andra här som skulle påstå att den här säkerhetsansvarige för banken nationellt och internationellt resonerade rätt? Kan han ha missat det fundamentala i säkerhetsutbildningen, “svårigheten att föregå hackare”?

Varningar fungerar så här: När en boll satts i rullning i nedförsbacke, då kan man med säkerhet säga att den slutar först när farten avtar eller om något hindrar dens väg. Den kommer inte under några omständigheter byta riktning och rulla tillbaka upp, bara för att vi inte vill att det ska vara sant. Den kommer inte byta riktning för att fel person berättade om ett möjligt kommande resultat. Gällande banken kan det ju vara så att säkerhetsteknikern inte alls var okunnig, men inblandad i en planerad kupp gällande den rullande bollen! Frågan är om, bankens största kunder skulle acceptera att förlora miljarder för att någon antingen inte ville se faran, inte tog den på allvar, kände att det var kastrerande för honom i hans yrke eller är delaktig i händelsen?

Nonchalerar nyttan

Även om det inte är så vanligt att man nonchalerar mina uträkningar, så är det väldigt vanligt att man nonchalerar nyttan med mig. Här kommer något väldigt intressant och det gäller inte bara mig:

  • Jag har sökt några högskolekurser för hösten 23 och våren 24. Vad jag behöver de för, är för att bygga upp antalet studiepoäng. Alla kurser jag sökt är inom mitt redan befintliga kunskapsområde. Jag har arbetat med innehållet i kurserna i 32 år. Innehållet i kurserna är för mig, kunskap sedan Dackefejden. Jag behöver dock högskolepoängen för att annars kan jag inte få jobb på exempelvis en bank? Bara en random arbetsplats nu och i ett random yrke som Säkerhetsansvarig inom IT. Högskolorna negligerar mig och skriver “obehörig” eller “struken” för att jag inte kommer upp i högskolepoäng och jag kan inte vara till nytta inom IT och bankväsendet för att jag saknar den formella kunskapen som säkerhetsexperten på banken har. När man söker till högskolan ges chansen att fylla upp med “reell kompetens”, vilket är bra men räcker inte. Reell kompetens är så mycket mer än vad kurs erbjuder.

Tester och verifierbar kunskap

Många inom myndigheter idag saknar formell kunskap. Vilka problem det orsakar låter jag vara osagt under tiden jag försöker komma fram till min sammanfattning. Det värsta är inte att anställda statstjänstemän saknar kunskap och även reell kompetens, det värsta är att lagen uttryckligen säger att kommuners jobb är att bistå och serva och när de inte kan det, då ska ärendet hänvisas framåt.

En individ tillhörande en kommun ska inte nekas försörjning för att kommen saknar resurser, orden “kan inte bistå” gäller endast för kommunanställda som brister i sin förmåga. Det blir väldigt många felbedömningar varje år, för att myndighetsanställda “inte kan” lagen, tolkar den fel och använder den godtyckligt för att skydda kommunens ekonomi. Det är lite störande minst sagt och just arbetet inom ekonomi är förstås väldigt viktigt, vi har ännu inte sett att felaktiga utredningsbeslut –där familjer som nekats försörjning för att de ansetts bistå sig själva och förlorat hem och kärnfamilj– har testats för att verifiera legaliteten och vad resultatet av kommunens agerande ledde till! Beslut bör prövas mot oberoende instans minst 5 gånger per år i stickprovstester! Det borde testats eftersom nolltolerans mot vräkning infördes för 25 år sedan. Vem har gjort fel, och skyll nu inte på barnen och de arbetslösa föräldrarna. Offer har inte sig själva att skylla!

Nu jobbar jag ju inte inom kommun eller mot kommun, idag är jag processtekniker, konstnär och författare. Mitt stående dilemma är alltså att jag saknar poäng, inte kunskap. Arbetsplatser tar alltså hellre in poäng, vissa skolors poäng är även högre än andra och det finns inte ett skit jag kan göra åt det om inte…

Lösningen

…om inte vår högvördiga regering ger order om kompetenstester. Kompetenstester kan säkerställa reell kompetens som helhet eller delar av inom alla kända områden och verksamhetsgrenar, de kan testa befintligt anställda, vilket ger företagsägaren en högre säkerhet och den anställda som inte kommer kunna avskedas pg a påstådd kompetensbrist när chefen vill göra indragningar eller ångrar anställningar. Löner kommer äntligen hamna på rätt nivå.

Löner som nyutbildad bör ligga lika för alla, menär man vansinnigt duktig efter en vecka, då bör man få göra ett effektivitetstest som mäter slutledningsförmåga och andra önskvärda reella förmågor som höjer lönen. Då får man en minsta-löne-garanti och moroten att investera i sin kunskap. Alla som går ur högskolan på falska/köpta betyg får testa sig hos arbetsgivaren.

En sak dessa kompetenstester (glöm IQ-testerna, de är totalt värdelösa) skulle få bort, är tanter och gubbar i höga positioner som arbetar mot det svenska folket och sitter där de sitter för att de alltid suttit där eller känner arbetsgivaren personligt. Lång tid på en arbetsplats innebär inte per automatik att vi kan bäst. Vi kan vara kraftigt lågbegåvade med hög position. Jag föreslår att du läser “Välkommen Mr Chance” om en man (mr. Gardener) som är intelligensmässigt inkapabel att föra en dialog efter överenskommen och uppenbar kontext. Han lyckas väldigt bra i sitt liv ändå och det var väl tur att ingen testade hans faktiska förmogor.

https://www.youtube.com/watch?v=u702of7h1bI

Men testerna får inte vara utformade efter testskaparens egna sätt att lösa ekvationer, som sagt var är det inget IQ-test som hyllar enskilda individers tankemönster jag eftersöker. Istället vill jag se lösningar på kända problem, där testsubjektet svarar med egna ord. Den typen av tester skulle fungera i alla branscher, även om man inte gärna vill ha en “icke formellt utbildad” som varken hjärnkirurg eller pilot. Jag teoriserar möjligheterna endast.

Jag vill se hela serverhallar och datorcenter med testcentraler. Du åker dit, väljer hela ämnen eller delar av ämnen, identifierar dig, du kommer att spelas in (ofrånkomligt) och startar testen. För mig skulle en IT säkerhetstest vara en uppgift.

  • Välkommen Christine! Du har precis börjat jobba på HighTech-DeepFlex AB och upptäcker att ett av dina system har hackats. Uppdrag: När du loggar in på ditt “jobb” kommer du se 4 skärmar. Ena systemet är hackat. Du ska nu berätta för oss vilket system som infekterats/kompromitterats. Du ska ta ut och notera så mycket detaljer du kan, så ärendet kan lämnas över till en specialist. Känner du att du kan åtgärda problemet själv, ska du dokumentera tillvägagångssättet. Testen kommer att upprepa sig 4 gånger med ökad svårighetsgrad inför varje omstart. När du är klar, signera med BankID och logga ut.

Men det är ju inte bara internet och IT som kan testas så här. Alla utbildningar som kan studeras online, kan testas på samma sätt för att verifiera kunskap eller reell kompetens. Arbetsgivaren söker verifiering och jag tycker att arbetsgivaren ska få det. Jag tycker även att arbetsgivaren har rätt att få mig och min 30 år långa erfarenhet som lett till expertis, men jag behöver kunna verifiera min kompetens så arbetsgivaren litar på mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *