Finansminister Elisabeth Svantesson har tagit emot slutbetänkandet från Utredningen om hantering av EU-medel. Utredningen har bland annat haft i uppdrag att föreslå en myndighetsstruktur som möjliggör att EU-medel förvaltas på ett mer ändamålsenligt, effektivt och rättssäkert sätt.
– Utredningens slutsatser är viktiga för att se över den samlade organisatoriska strukturen och ansvarsfördelningen för hantering av EU-medel i Sverige. Dessa medel är viktiga för att stödja ett konkurrenskraftigt fiske och jordbruk, en stark regional utveckling och konkurrenskraft, och en väl fungerande arbetsmarknad och kompetensförsörjning, säger finansminister Elisabeth Svantesson.
I betänkandet En ny organisation för förvaltning av EU-medel (SOU2024:22) redogör utredningen för sina slutsatser och förslag, till exempel:
- Ansvaret för regionala utvecklingsfonden, fonden för en rättvis omställning och Europeiska socialfonden+ föreslås samlas på en myndighet, Tillväxtverket. Det skulle innebära att Svenska ESF-rådet upphör som egen myndighet. Ansvaret för handläggning och kontroll av areal- och djurbaserade stöd inom jordbruksfonderna föreslås centraliseras från länsstyrelserna till Jordbruksverket.
- Ansvaret för länsstyrelsernas handläggning och prövning av projekt- och investeringsstöd inom europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling föreslås koncentreras till länsstyrelserna i Norrbottens, Örebro, Stockholms, Östergötlands, Västra Götalands och Skåne län.
- De regionala strukturfondspartnerskapen föreslås ersättas av strategiskt orienterade partnerskap med fokus på utlysningsskedet.
- En lagstadgad anmälningsskyldighet vid misstänkt brottslighet med EU-medel föreslås.
- Ekonomistyrningsverket föreslås ta en mer främjande och förebyggande roll.
Utredningens förslag kommer nu att beredas i Regeringskansliet.