Nätverkstider
Under ett par veckor träffar vi våra professionsnätverk för medborgardialog och för samverkan med civilsamhället samt vårt kunskpasnätverk för förtroendevalda. Vi tar upp kommunernas roll i det brottsförebyggande arbetet, samverkan med trossamfund och flera exempel från kommuner och regioner i nätverken.
Mer info nedan!
Redan nästa vecka den 21 mars har vi en webbsändning där vi lyfter upp vikten av att involvera unga i demokratiska processer för att öka tilliten till demokratin, se mer info nedan.
Den 25 april bjuder vi in till ett webbinarium på temat Delaktighet och utveckling i bostadsnära områden och på mindre orter där vi får höra hur några bostadbolag och en kommun arbetar med inflytande.
Vi tar gärna emot tips på nyheter från er, kontakta i första hand: anders.nordh@skr.se
Om ni vill ta direkt kontakt med oss är våra mailadresser: fnamn.enamn@skr.se
Anders Nordh, Nils Munthe, Ulrika Stöök, Lena Langlet
Hur står det till med demokratin i vår omvärld?
Martin Lundstedt presenterar V-Dem Institutets demokratirapport från 2024, som ger en omfattande bild av utvecklingen av och läget för demokrati i världen.
Läs mer här
Supervalåret 2024
Malin Mendel, utrikeskorrespondent SVT, Cecilia Khavar, journalist och f.d. USA-korrespondent Sveriges Radio och Göran von Sydow, direktör Sieps, reflekterar kring demokrati och valen i vår omvärld.
Läs mer här
AI och digitalisering påverkar demokratin och det politiska livet
Carl Heath, som är senior forskare och fokusledare på Research Institute of Sweden (RISE) ger konkreta och praktiska exempel på hur AI fungerar och hur AI påverkar oss och våra organisationer.
Läs mer här
Ett systematiskt arbete för delaktighet och inflytande – Medborgardialog i styrningen
Vi beskriver grunderna i hur medborgardialogen kan utvecklas från att vara pilotprojekt till ett arbetssätt som används och utvecklas systematiskt för en mer inkluderande kommun eller region. Göterborgs stad berättar om hur de arbetar systmatiskt med dialog och delaktighet.
Detta och mycket mer kan du ta del av på SKR:s Demokratidag den 9 april.
Vid detta webbsända seminarium den 21 mars tar vi del av reportage från:
- Elevborgarråd för klimatet i Karlstads kommun
- Din idé! en medborgarbudget för unga för att motverka psykisk ohälsa och öka tryggheten i Fagersta kommun.
Vi lyssnar också till Ali Abdelzadeh docent och lektor i statsvetenskap, Högskolan Dalarna och Anders Henriksson, ordförande SKR
- Datum: 21 mars 2024
- Tid: 9.00 – 11.00
- Plats: Digitalt via Zoom
- Kostnad: 450 kronor exklusive moms per deltagare
#123 Stora skillnader hur hot och hat påverkar olika grupper
Förtroendevalda kvinnor utsätts för 20 procent mer hot och hat än män, och hat och hot som drabbar dem är av en annan karaktär. Sandra Håkansson har forskat på hot och hat mot förtroendevalda och särskilt på skillnader mellan grupper. I detta avsnitt berättar hon om dessa skillnader och dess konsekvenser.
Medverkande: Sandra Håkansson forskare vid Uppsala Universitet, Anna-Lena Pogulis, utvecklingsledare, SKR.
Samtalsledare: Nils Munthe, SKR
Vi ger exempel på hur detta kan göras i praktiken då vi möter Karlstads bostadsbolag och Örebro bostäder som ger exempel på boendeinflytande. Skara kommun berättar om sitt arbete med nulägesdialoger i tätorter.
Datum: 25 april 2024
Plats: Digitalt via ZOOM
Målgrupp: Förtroendevalda och tjänstepersoner i bostadsbolag och kommuner
Kostnad: 600 kronor exklusive moms
Nu inleds granskningen av förslaget till ny översiktsplan.
Se film om ny ÖP.
Hur bör Sverige sänka utsläppen i enlighet med Parisavtalet? Den frågan ska Sveriges första nationella medborgarråd om klimatet ta sig an under våren. Med start 9-10 mars samlas 60 slumpvis utvalda personer från hela landet i Stockholm för medborgarrådets första träff.
I år är det 31:a året Huddingedagen arrangeras.
Huddingedagen är ett evenemang där företag, föreningar, politiska partier och kommunen samlas för att träffa Huddinges invånare.
Ung åsikt! ger barn och ungdomar möjlighet till delaktighet och inflytande via skolornas elevråd, skolråd eller programråd. Varje läsår får alla elever i Skellefteås grund- och gymnasieskolor möjlighet att tycka till om frågor som Skellefteå kommun vill ha svar på inför deras beslut.
SKR erbjuder kommuner och regioner digitala föreläsningar/ utbildningar om olika teman inom medborgardialog.
Läs mer och gör förfrågan på SKR:S hemsida
Utbildning på plats i er kommun eller region
Vill du att vi skräddarsyr en utbildning för din kommun eller region, kontakta oss för diskussion.
nils.munthe@skr.se ulrika.stook@skr.se
SKR erbjuder en introduktion till hur kommuner och regioner kan agera i komplexa samhällsfrågor.
- Datum: 23 april 2024, Tid: 10.00 – 15.00
- Plats: Digitalt, Kostnad: 2 400 kronor exklusive moms per deltagare.
- Sista anmälningsdag: 19 april 2024
SKR bjuder in till en utbildning i processledning, som en del i arbetet med att möta komplexa samhällsutmaningar, och för att utveckla arbetet med medborgardialog i kommuner och regioner.
- Datum: 24 april 2024, Tid: 10.00 – 16.00, Plats: SKR, Stockholm
- Kostnad: 2 400 kronor per deltagare exklusive moms. Avgiften inkluderar kurs, material, fika och lunch. Omkostnader för resa och eventuellt boende bekostas av deltagande kommun eller region.
- Sista anmälningsdag: 3 april 2024
SKR erbjuder en utbildning i samtalsledning, som en del i arbetet med att möta komplexa samhällsutmaningar, och för att utveckla arbetet med medborgardialog i kommuner och regioner.
- Datum: 7 maj 2024 – 8 maj 2024, Plats: SKR, Stockholm
- Kostnad: 4 800 kronor per deltagare exklusive moms. Avgiften inkluderar två utbildningsdagar, dokumentation, kaffe och lunch. Omkostnader för resa och eventuellt boende bekostas av deltagande kommun eller region.
- Sista anmälningsdag: 5 april 2024
Etiska riktlinjer och säkerhetsansvarig i alla partier är några sätt att öka förtroendevaldas trygghet i Ängelholms kommun. För att bedöma risken för hot och hat använder kommunen den digitala Riskguiden samt kommunens informationssystem för arbetsmiljö, KIA.
Nu har anmälan öppnat för Skolval i samband med valet till Europaparlamentet. Skolvalet är öppet för alla högstadie- och gymnasieskolor i Sverige och är därigenom en av Sveriges största demokratisatsningar.
Den 9 juni är det val till Europaparlamentet. MUCF har återigen fått regeringens uppdrag att anordna skolval för Sveriges elever i högstadiet och gymnasiet i samband med EU-valet.
Skriften beskriver metoden medborgarberedning. I internationella sammanhang benämns metoden “Citizens Assembly”. Metoden innebär en medborgardialog med slumpmässigt urval av medborgare.
Redaktör Anders Nordh fornamn.efternamn@skr.se 08-452 74 35 |