Välfärden i allmänhet och hälso- och sjukvården i synnerhet står nu mitt i mycket tuffa tider. Det är en dubbel utmaning: ett ekonomiskt läge med höga kostnader till följd av en hög inflation och en brist på rätt kompetens, som beror på en demografisk situation med hög andel äldre och en för låg andel i yrkesverksam ålder. Så hälso- och sjukvårdens verkliga utmaning handlar om att möta dessa problem och det gör regioner och kommuner i ett mycket intensivt och målmedvetet arbete just nu.
Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) är kommuners och regioners medlems- och arbetsgivarorganisation. Med stöd av SKR så vill kommuner och regioner påverka riksdag, regeringen och myndigheter att fatta kloka beslut som ger lokala och regionala förutsättningar att kunna stärka och utveckla välfärd – och vård – så bra som möjligt. SKR är till exempel en av de största remissinstanserna av statliga utredningsförslag och våra experter deltar i många statliga utredningar. Genom åren handlar det om hundratals.
Allmänläkarföreningens ordförande Magnus Isacsson (GP Debatt, 1 mars) kritiserar SKR för att 250 förtroendevalda från hela landet och experter och utredare har fysiska möten i tider då det krävs ekonomiska besparingsåtgärder. Politiker i vår styrelse, beredningar och delegationer möts i SKR-huset några gånger per termin. Det är viktiga möten för de olika politiska partierna och för de olika beredande och beslutande organen.
SKR är också en arena för möten mellan tjänstepersoner från kommuner och regioner. Inom ramen för vår verksamhet utbildas och nätverkar olika funktioner, för att stärka och utveckla kommuners och regioners verksamheter. Gode män, hälso- och sjukvårdschefer, skolchefer, säkerhetsstrateger, IT-chefer och arbetsmarknadssamordnare – några exempel på funktioner som möts inom SKR. Många av dessa möten och utbildningar sker såklart digitalt. De digitala möjligheterna för möten har, precis som Magnus Isacsson beskriver, förstärkts mycket de senaste åren och SKR är ett gott exempel på en organisation där det växer hela tiden. Det är kostnadseffektivt klokt, men också klimatsmart och ofta också arbetsmiljömässigt viktigt. Även våra förtroendevalda möts digitalt. Under den gångna veckan hade vi exempelvis ett möte med alla kommunstyrelse- och regionstyrelseordföranden för diskussioner kring hur vi bekämpar välfärdsbrotten.
Jag kan garantera Magnus Isacsson att SKR hela tiden utvärderar våra möten och konferenser liksom att vi ser över kostnader och utgifter. Det är lätt att hålla med om att det generellt sett inte är läge för höga kostnader för konferenser. Det gäller också inom vår organisation. SKR:s styrelse agerar återhållsamt och beslutade inför 2024 om den lägsta nivån på medlemsavgiften som vi någonsin har haft. Det valet handlar förstås om att våra medlemmar – kommuner och regioner – har en väldigt tuff ekonomisk situation. Sägas skall dock att det tuffa ekonomiska läget inte gör att medlemmarna söker mindre stöd av SKR, tvärtom. SKR som medlems- och arbetsgivarorganisation blir ännu viktigare när utmaningarna är större.
”Digitalt när det går, fysiskt när det behövs” är en klok devis, som även vi arbetar utifrån. Det är ett koncept som fungerar riktigt bra.
Palle Lundberg, vd SKR