Den 9 april har vi vår återkommande Demokratidag på plts i Stockholm. Vi hoppas att få träffa er där, har du inte anmält dig ännu går det fortfarande bra.
Vi tar gärna emot tips på nyheter från er, kontakta i första hand: anders.nordh@skr.se
Om ni vill ta direkt kontakt med oss är våra mailadresser: fnamn.enamn@skr.se
Anders Nordh, Nils Munthe, Ulrika Stöök, Lena Langlet
Hur står det till med demokratin i vår omvärld?
Martin Lundstedt presenterar V-Dem Institutets demokratirapport från 2024, som ger en omfattande bild av utvecklingen av och läget för demokrati i världen.
Läs mer här
Supervalåret 2024
Malin Mendel, utrikeskorrespondent SVT, Cecilia Khavar, journalist och f.d. USA-korrespondent Sveriges Radio och Göran von Sydow, direktör Sieps, reflekterar kring demokrati och valen i vår omvärld.
Läs mer här
AI och digitalisering påverkar demokratin och det politiska livet
Carl Heath, som är senior forskare och fokusledare på Research Institute of Sweden (RISE) ger konkreta och praktiska exempel på hur AI fungerar och hur AI påverkar oss och våra organisationer.
Läs mer här
Ett systematiskt arbete för delaktighet och inflytande – Medborgardialog i styrningen
Vi beskriver grunderna i hur medborgardialogen kan utvecklas från att vara pilotprojekt till ett arbetssätt som används och utvecklas systematiskt för en mer inkluderande kommun eller region. Göterborgs stad berättar om hur de arbetar systmatiskt med dialog och delaktighet.
Detta och mycket mer kan du ta del av på SKR:s Demokratidag den 9 april.
Vid detta webbsända seminarium den 29 april tar vi del av reportage från:
- Medborgardialog kring trygghet, Eskilstuna kommun
- Uppsökande arbete kring ny lagstiftning om öppen förskola, Göteborgs stad
Vi lyssnar också till Hans Abrahamsson, freds- och utvecklingsforskare, Göteborgs Universitet och Martin Sande, Dialogues.
- Datum: 29 april 2024
- Tid: 13.00 – 15.00
- Plats: Digitalt via Zoom
- Kostnad: 450 kronor exklusive moms per deltagare
#124 Polarisering mellan stad och land
I detta avsnitt pratar vi med Richard Öhrvall som tillsammans med forskarkollegor studerat skillnader mellan stad och land, de har även studerat röstningsmönster inom kommuner. Han berättar om resultatet i sin forskning och jämför Sverige med andra länder.
Medverkande: Richard Öhrvall, Centrum för kommunstrategiska studier, Linköpings universitet.
Samtalsledare: Nils Munthe, SKR
# 125 Lagen om konsultation i frågor som rör det samiska folket
Den konsultationsskyldighet som gäller sedan den 1 mars 2024 berör många verksamhetsområden i kommuner och regioner. SKR:s förbundsjurist Helena Linde medverkar i avsnittet och berättar mer om vad som gäller och hur lagen kan tillämpas.
Samtalsledare: Nils Munthe, SKR
Vi ger exempel på hur detta kan göras i praktiken då vi möter Karlstads bostadsbolag och Örebro bostäder som ger exempel på boendeinflytande. Skara kommun berättar om sitt arbete med nulägesdialoger i tätorter.
Datum: 25 april 2024
Plats: Digitalt via ZOOM
Målgrupp: Förtroendevalda och tjänstepersoner i bostadsbolag och kommuner
Kostnad: 600 kronor exklusive moms
Den 21 mars genomfördes en trygghetsvandring i Örbyhus, med representanter från kommunen, de kommunala bolagen och polisen.
Även allmänheten bjöds in att delta. Målet med trygghetsvandringarna är att göra utemiljön tryggare och att allmänheten, förenings- och näringslivet tillsammans med kommunen utvecklar det brottförebyggande arbetet.
I mitten på mars bjöd Botkyrka Ungdomsfullmäktige tillsammans med demokratiutvecklare och Barnombudsmannen in alla elevråd från högstadiet till en konferens där lokala politiker deltog.
”Vi tror starkt att denna träff kommer att ge inspiration och mer energi till eleverna. ” Sevgi Zengin, demokratiutvecklare
För Trelleborgs kommuns medborgarbudget finns, förutom den geografiska uppdelningen i södra och norra landsbygdsområdena, ramar för idéskapandet eller så kallade kriterier.
En miljon idéer ska resultera i fysiska investeringar (föreslås av enskilda medborgare eller föreningar) eller sociala arrangemang och aktiviteter (föreslås av föreningar). Dessa kriterier gäller för 2024 och 2025 års medborgarbudget.
Invånardialog är ett sätt för dig som invånare, företagare och besökare att bli mer delaktig i kommunens utveckling. På den här sidan kan du läsa mer om pågående dialoger och hur Orsa kommun jobbar med invånardialog.
SKR erbjuder kommuner och regioner digitala föreläsningar/ utbildningar om olika teman inom medborgardialog.
Läs mer och gör förfrågan på SKR:S hemsida
Utbildning på plats i er kommun eller region
Vill du att vi skräddarsyr en utbildning för din kommun eller region, kontakta oss för diskussion.
nils.munthe@skr.se ulrika.stook@skr.se
SKR erbjuder en introduktion till hur kommuner och regioner kan agera i komplexa samhällsfrågor.
- Datum: 23 april 2024, Tid: 10.00 – 15.00
- Plats: Digitalt, Kostnad: 2 400 kronor exklusive moms per deltagare.
- Sista anmälningsdag: 19 april 2024
SKR bjuder in till en utbildning i processledning, som en del i arbetet med att möta komplexa samhällsutmaningar, och för att utveckla arbetet med medborgardialog i kommuner och regioner.
- Datum: 24 april 2024, Tid: 10.00 – 16.00,
- Plats: SKR, Stockholm
- Kostnad: 2 400 kronor per deltagare exklusive moms. Avgiften inkluderar kurs, material, fika och lunch. Omkostnader för resa och eventuellt boende bekostas av deltagande kommun eller region.
- Sista anmälningsdag: 3 april 2024
SKR erbjuder en utbildning i samtalsledning, som en del i arbetet med att möta komplexa samhällsutmaningar, och för att utveckla arbetet med medborgardialog i kommuner och regioner.
- Datum: 7 maj 2024 – 8 maj 2024,
- Plats: SKR, Stockholm
- Kostnad: 4 800 kronor per deltagare exklusive moms. Avgiften inkluderar två utbildningsdagar, dokumentation, kaffe och lunch. Omkostnader för resa och eventuellt boende bekostas av deltagande kommun eller region.
- Sista anmälningsdag: 5 april 2024
Redaktör Anders Nordh fornamn.efternamn@skr.se 08-452 74 35 |