PRISER & KONTAKT

image_pdfLadda ner artikeln istället!image_printSkriv ut!

Större AI-motorer än ChatGPT:

Google Sök: Google är en av de mest välkända sökmotorerna som indexerar webbsidor och ger sökresultat baserat på relevans och popularitet. Den använder komplexa algoritmer och AI-tekniker för att genomsöka och indexera webbinnehåll.

 Bing: Bing är en annan populär sökmotor som använder AI-teknik för att indexera och rangordna webbsidor. Den använder maskininlärningsalgoritmer för att förstå och tolka webbinnehåll.

 Yandex: Yandex är en sökmotor som ofta används i Ryssland och andra länder. Den använder AI-algoritmer för att genomsöka och indexera webbsidor och erbjuder relevanta sökresultat till sina användare.

 Baidu: Baidu är en ledande sökmotor i Kina och har sitt AI-drivna webbkrypterings- och indexeringssystem. Den använder avancerade algoritmer för att analysera och förstå webbinnehåll på kinesiska.

Den stora skillnaden mellan ChatGPT och sökmotorernas AI-modeller är dels att sökmotorerna endast indexar hemsidor som kan innehålla korrekt information i realtid och per sökning, medan ChatGPT bara använder förvald information som tillverkarna/teknikerna bakom språkmodellen bestämt under kreationstiden. Den kan inte indexa sig själv.

I en riskanalys kan inte ChatGPT orsaka problem utanför sina begränsningar. Ex, om ChatGPT är en tändsticksask, så ligger innehållet inuti appen och allt appen kan ge, är versioner av tändsticksaskens innehåll.

En AI-sökmotor som indexar på order skrapar hemsidor. Det här sökmotorer alltid gjort. En sökmotor som inte skrapar hemsidor saknar innehåll. Skrapningen kallas för indexering. När någon läser nyheterna på Expressen eller Aftonbladet, då laddas informationen från hemsidan över till din dators webbläsare. Webbläsaren gör en indexering på varje webbsida du öppnar. Genom indexeringen får annons-publishers ersättning.

AI är inte något nytt.

*Artificiell Intelligens kombinerar datavetenskap och enorma datamängder för problemlösning. AI omfattar maskininlärning (automatik) och djupinlärning (logik), som ofta nämns i samband med artificiell intelligens. Disciplinerna består av AI-algoritmer som försöker sig på förutsägelser och klassificeringar (output) baserat på instoppad information (indata).

*Algoritmer är anpassade programmeringsinstruktioner för att lösa specifika problem eller utföra särskilda uppgifter. Har du ritat ett schema för alarm någon gång, då är det ungefär samma. “Om någon bryter fältet här, då ska det där hända. Om någon istället gör så här, då ska information skickas till en central. Larmet ska fungera om dessa kriterier uppfylls, men det ska inte larma om endast en av kriterierna är uppfyllda“.

De största problemen i min riskanalys med AI är att utvecklarna av programmen saknar vidvinkelseende och egna riskanalyser. Men för att vara rättvis, de problemen gäller de flesta grupperna i samhället.

AI är en han?

Jag hade en längre konversation med AI igår. Jag kallar ChatGPT för han/den/det för att om jag skulle kalla konversationsmodellen hon, skulle jag syfta till ett skepp, ett flygplan eller en bil eftersom AI är en serie funktioner och inte en levande varelse eller ett fysikt objekt. För att vara rättvisa, även ett träd kan bli kallat för hon och jollar är ofta han (i alla fall…).

Igår hade jag en väldigt intressant dialog med AI:n och han svarade vid ett tillfälle, “You raise a valid point regarding the sharing of information on the internet. It is true that many interactions on the internet are logged or stored…” och det mest fascinerande var att AI:n gav mig ett erkännande och det var resultatet av algoritmernas mest logiska alternativ.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *