Under flera veckor testade jag olika programvaror att bygga en onlinebutik, att fylla den med varor och att driva den. Här kan du läsa hur det gick och om det är något för dig!
Kunder från #GoogleShopping
Du kan beställa butik och webbhotell från mig. 150kr/år och domän fr 9kr.
Min hemsida var en vanlig sida för webbdesign till dess jag bytte om och blev butik. Är man butik vill man ha kunder och de faller inte från något träd.
Koppla ihop med Google Shopping är 1 sätt att få nya kunder. För att få koppla ihop med Google Shopping behöver vi ett ”Google Merchant” konto. Beroende på hur länge någon har haft ett GM-konto berättar en del om handelspersonens legitimitet.
Gör man fel eller lurar kunder, då stängs kontot och man kan inte öppna det igen. Har man haft det länge blir man godkänd snabbt och är man ny kan det ta några dagar. För mig tog det ett par timmar.
Men vi ska inte jämföra mitt konto då jag har en uppbyggd trovärdighet sedan många år.
Vi kan kalla Google Shopping för en ”säljkanal”. Vi behöver flera. Google Shopping är ett bra ställe att börja. Sen kan man skaffa ett konto på facebook och ett nytt merchant-konto här, men för mig räcker min privata sida annars blir det för mycket jobb.
I min säljkanal nr 2 kan jag berätta mer om det jag gör och säljer och vill man lägga till mig som vän är det ok. Det kan vara bra för kunder att kunna kontakta en riktig människa när de handlar, som de känner förtroende för.
Kundlistor? Vi vill kanske dela ut nyheter om vår butik till andra som vi vet handlar på internet. Då är en kundlista bra, men utan att nya kunder ber om nyhetsbrev av oss, måste listorna köpas av andra handlare. Har vi en kundlista som vi jobbat med i ett annat projekt får vi använda den också. Men att skicka oinbjudna nyhetsbrev till folk är inte speciellt populärt. Jag vill därför inte räkna med ”kundlistan” till säljkanalerna.
Säljkanal nr 3
Öka din online-närvaro. På Google Business kan du sätta upp en ”business profile”. Här kan dina kunder ge dig betyg och berätta varför de tycker du är bra.
Välja bort kanaler som andra använder.
-TikTok är en jättebra kanal om vi vill stå i rampljuset och få gåvor för att vi är så bra och snygga. Passar inte så bra för en butik.
-Instagram är inte den första kanalen vi tänker på när det kommer till låssmeder och Second Hand. Kanske om vi säljer mode, oss själva eller lyckas producera konstverk flera gånger varje dag.
Uppmärksamheten går i vågor och sidan är väldigt begränsad till ”blog-med-bild”.
-YouTube
YouTube är inte och har aldrig varit ett bra ställe att sälja på. Dessutom kan inte tittarna beställa på sidan och de lämnar inte gärna YouTube för att köpa något.
Däremot fungerar YouTube som en reklampelare där du kan ladda upp och dela instruktionsvideos eller produktinformation i din butik.
Den bästa kanalen är fortfarande ”direktreklam”. Skicka ut flyers i brevlådan hos folk eller skriv ett brev till företag som kan bli framtida kunder. Det är så ovanligt att få ett adresserat brev idag som inte innehåller räkningar att du gör succé direkt!
22/11-2022
Översätta produkter från Kinesiska på CSV?
Hur översätter man ett CSV?
#CSV#Microsoft365#office#dropshipping
Innan jag bjuder in till nya butiken vill jag ju självklart fylla färdigt med produkter. Men jag har 11 000 produkter från min eviga leverantör där alla produkter är översatt från Kinesiska till Engelska.
Mitt problem är att det jag säljer ska stå på Svenska.
För några veckor sedan satt jag med liknande problem. Då skulle min uppdragsgivare ha 7000 produkter översatt till Svenska från Tyska.
Ni som inte känner till handelsrutterna över jorden så ser de ut så här:
Sveriges, Nordens och Europas största handelspartner är Kina, oavsett det gäller medicin eller gulliga leksaker till hundar. Eftersom den Svenska, Nordiska och Europeiska kunden vill ha svensktillverkat eller på sin höjd tillverkat i Europa, levererar Kina ingredienser till USA och Europa som sedan blandas ihop på plats och säljs ”EU-märkt”. Färdiga produkter som kläder och och ”EU-Mopeder” fraktas via båt till Amazon Warehouses i bl a Holland och Tyskland och blir ”EU-märkta” där.
Så vi kan låtsas att kaffebönorna från Brasilien kommer från Sverige, Uranet till kärnkraften från sandtaget i Flen och medicinen från Magika de Hex på Apoteket, men det är inte sant. Tillverkning i Europa är helt enkelt för dyrt!
Eftersom ytterst få Kineser pratar Svenska och det tar vansinnigt lång tid att översätta 100 000 produkter till korrekt Engelska, är det väldigt liten chans att man kan få ett spreadsheet på ytterligare ett nytt språk.
Jag har letat i veckor efter hur man översätter ett CSV-dokument (som excel ungefär) med tusentals rader och hundratusentals tecken. Jag har hittat olika översättningstjänster som kostar alldeles för mycket för bara några få rader, vi pratar tusenlappar och uppåt!
Till sist hittade jag (efter att ha försökt använda funktionen ”ersätt” i excel som i slutet inte förstod vad jag menade och gjorde helt nya ord som, ”cololleur” = vinkel?), något superenkelt!
Sök på Translate Google och öppna sidan (se bilden). Spara ditt CSV med alla produkter som en ny kopia (för säkerhets skull) i formatet Excel. Välj språk på google translate och ladda upp som dokument. Det tog ca 3 minuter innan hela CSV-filen var översatt.
Minus: Även om 90% av alla ord var översatta korrekt, hade Google translate hoppat över 10%. Jag personligen tar det för att tjänsten hjäper mig enormt mycket.
Kostnad: Gratis
24/11-2022
Krasch!
#prestashop#webbdesign#teknikproblem
Så händer det som inte får hända teknikern/tekniska konsulten – mjukvaran kraschar!
Den största orsaken till att butiker poppar upp och försvinner på internet är 1. Mjukvarufel och 2. Att vi saknar kunskap. 3. Mjukvarufel och brist på åtgärder.
I mitt fall är en av buggarna i Prestashop ”white screen of death” som inte kunnat åtgärdas av utvecklarna sedan 2011.
Sedan igår kväll har hela administrationen varit borta och jag har skannat internet efter svar.
OM det finns svar då brukar det finns max 3 lösningar. Om det INTE finns svar då är det en uppsjö av olika lösningar och ingen fungerar egentligen.
Så butiken med 11 000 produkter gick inte att logga in i när den äntligen var uppe. Kul
För mig som tekniker går den största tiden till att kraschtesta hemsidor och funktioner. Gillar man att ha sönder saker då är det här perfekta jobbet.
-Downside är att man efter kraschtester ofta känner en falsk trygghet.
Heads up; Det är 1:or och 0:or vi pratar om, on/off och varje sak jag som tekniker inte tänkt på, kommer gynna en hackare eller utvecklare eller tekniker som inte är så schysst, i slutänden.
Om du frågar mig hur en bra tekniker ser ut istället så säger jag – en som älskar back-upper!
Självklart arbetar jag aldrig utan kopior. Jag ville bara ta reda på vad alla dessa webbdesigners och tekniker inte kunnat lösa innan mig sedan 2011? -Ta det lugnt andas, en hemsida springer inte iväg!
Tänk igen; Om ett problem funnits i 10 år utan att 100 tekniker kunnt lösa det, då är det inte ett problem, då är det en funktion!
Nu vill jag veta vilken funktion ”white screen of death” har och hur den används. Det normala med olösliga problem är att någon tjänar pengar på att lösa dem.
Shopware butiksscript har olösliga problem som deras tekniker kan lösa för att få pengar från scriptet som annars är gratis. De har gjort problem till en affärsmodell. Däremot ”skapar” de inte problem vilket gör affärsmodellen renhårig.
I Prestashops fall är jag inte riktigt säker. Här är det först definitivt ett skapat problem som dyker upp när som helst. När sidan uppdateras, när man installerar en plugin (addon), när man byter tema eller annat.
Efter ett gäng timmar har jag lokaliserat en källa. En Prestashop-specialist sedan många år sprider buggen. Kanske i tron om att man ska köpa den tekniska lösningen eller för att jävlas, eller utan vetskap?
När jag nu vet ”en” källa och skulle kunna spendera ytterligare en månad på bara hitta ”vad”, raderar jag butiken och installerar från min backup istället.
Nu när det är gjort börjar jag om vid tillfälle med ett annat script. Det blir för långrandigt att återinstallera backups i längden.
För att gardera mig gör jag några olika nya backups och en alternativ butik som får testas under tiden.
26/11-2022 (Några timmar senare)
80 timmar senare…
#Prestashop#Framgång#webbutveckling
Efter några timmar till (det har tagit 10 dagar eller 80 timmar) att sätta upp en gratisbutik som ska vara installationsfärdig på ett klick. Det är vad dessa plattformsutvecklare lockar blivande kunder med.
I läget när något kraschar är det lätt att välja Shopify t ex eller en säljplattform som Etsy. De får användare för att gratis kraschar. Istället för att ”gratis”utvecklarna behåller användarna som kunder istället när de gör problem till en inkomstkälla, förlorar dom de dem.
Det positiva med Shopify är främst att plattformens uppetid är garanterad. Det finns inga tredjepartstillverkare som spökar och lägger in script som sabbar.
Det negativa är att Shopify kostar skjortan vilket trissar upp priserna ut mot kund. Vad har detta med teknik att göra?
Svar: Det är ekonomitekniska lösningar som påverkar flera led.
T ex. Många fysiska butiker har stängt under de fem senaste åren med tilltagande lågkonjuktur.
De stänger främst för att hyran från början var för hög. När många företag stänger eller flyttar produktion och tjänst förlorar hyresvärdarna inkomst. Då höjer hyresvärdarna priset för att slippa minska på inkomsten, -vilket gör att fler flyttar eller lägger ned!
Det kallas för processtekniska problem och skiljer sig inte nämnvärt från en processlinje hos tillverkare. Ställer man in maskinerna fel, matar på för mycket eller för lite, då drabbar det nästa del i processen mot en färdig produkt.
Tänk dig att du plockat fram alla ingredienser till en sockerkaka på köksbordet. I vardagsrummet sitter familjen och väntar på fika. Förloppet fram till att ingredienserna blir en uppdelad sockerkaka i vardagsrummet, kallas för ”process”. Sättet du använder för att göra kakan från början till dess den är i vardagsrummet kallas för ”teknik”. Trots att vi inte bygger en rymdraket med specialfunktioner, kallas alltså förlopp+sätt att nå mål på för – processteknik!
För att nå ett mål behöver vi anpassad ”teknik” eller en teknisk formel. När vi ska baka kakan och utesluter mjölet, då blir det ingen sockerkaka. Vi kan inte höja antalet ägg för att kompensera mjölet. I båda fallen blir det två nya resultat men ingen kaka.
I den tekniska formeln för sockeraka behöver vi också röra ihop ingredienserna. Om vi inte gör det, då blir det ingen kaka osv. Varje del i processen kallas för enhet/delmål/enskild procedur och är en grupp av något. Alla grupper måste fungera. Blir det ingen sockerkaka i slutänden, då är det fel i en eller flera av grupperna.
När man jobbar med internettekniska lösningar ser man dessa icke-fungerande grupperna hela tiden där många försöker tjäna på det som inte fungerar.
Man kan tycka att det är en bra teknik att tjäna pengar men orsakar att utveckling av färdiga produkter och tjänster stannar av och vi snurrar runt orsaken till samma huvudvärk hela tiden. De som tjänar minst i längden på problem som funktion är upphovsmakarna.
Kostnad för Shopify:
2990kr/mån + 2,5% på varje försäljning.
Tillägg:
Shopify tjänade 46 miljoner kronor 2021 där minst hälften av deras kunder har testat shoppingscript som inte fungerat innan. Om Shopifyhandlaren säljer för 100 000 är bruttovinsten ca 55 000 kr. På dessa pengar betalar näringsidkaren mellan 12%-25% moms. Då har vi kvar 30 000kr av dessa går 2500kr till Shopify för att vi sålt + 2990 kr i hyra. Då har vi kvar 25 000 kr. För att Shopify ska kunna tjäna så vansinnigt mycket på kunder då kan ni föreställa er hur mycket extra-funktioner som säljs!
27/11-2022
Butiken uppe och fungerar. Har gjort över 150 ikoner och slides. Ska provhandla, matcha varor och kategorier, sen annonsering.
Att bygga en webbshop som hanterar så mycket som 10 000 -100 000 produkter kostar ca 400 000 kr.
Vad jag har gått igenom i mina tidigare inlägg är jobb och problem bakom. Man kan alltså hyra butik från Shopify också.
Det man inte kommer undan är uppladdning av produkter, sortering och annat administrativt arbete.
Kan man inte bygga webbshop eller har råd att anlita någon som gör det, då kan Shopify vara ett alternativ.
Men Shopify är långt ifrån, fritt från problem! Ock, varorna kommer inte sälja sig själva!
27/11-2022 (Fler timmar senare…)
Design för branding är svårast!
Alla kan rita och några har riktig talang men att design för branding är inte så enkelt.
Efter att ha gjort över 150 ikoner till kategorier och en himla massa design ”råkade” jag hitta en infallsvinkel när en bild tweakades.
Det blev till slut en helt ny serie bilder och ikoner. Butikens märke växer fram!
28/11-2022
Virus och spam
Nu är jag (vi) timmar från att öppna dörrarna och lansera butiken.
Varför säger folk ”vi” när de bara är en person?
*Vi = hemsida som erbjuder tjänster eller produkter och ägare/den som jobbar med produkterna och tjänsterna.
Vad har hänt?
Jag har berättat själva förloppet bakom byggandet av en butik. Jag som skriver jobbar som ingenjör och mitt mål är att öka trovärdighet för tekniska hantverkstjänster, utmana för hög prissättning där priserna inte motsvarar arbetet nedlagt, produkten tillverkningskostnad eller resultatet av tjänsten.
-Och tjäna pengar OM det går!
Jag är helt transparent och det är en del av mitt koncept och arbetssätt.
Om du läst från början har jag gått genom:
-Problem som funktion*, där specialister i supportforum berättar hur du ska lösa problem och leder runt dig på gåsjakt. Förhoppningen är från specialistens sida att du ska be om hjälp som kostar.
-Jag har berättat om krasch efter krasch av butiken*
-Om vikten av backups*
-Jag har berättat om hur problem-som-funktion används att sprida good-cause-virus, -gott för distrubutören! I det som ser ut att vara ett Amerikanskt Prestashopmärke ”Leo”, fann jag jag ett Vietnamesiskt företag – i Vietnam, som signerat sina moduler inuti databasen med ordet ”pengar”.
De har inte gjort något fel egentligen förutom orakat en del krascher för mig, för arbetar man med Opensource, då är krascher puckar man får ta.
2016 kraschade min första butik 116 gånger (då saknades alternativet backup), så jag har en bit kvar innan en mental meltdown. Jag minns inte vilket shoppngscript jag använde.
Problemet med ”Leo’s problem som funktion” är att det är slarvigt gjort (SOK – smått obegåvade klantarslen) vilket fick mig att se deras koncept dag 1, medan andra inte så kunniga i att hitta virusursprung fortfarande släpper in Leo i värmen.
Det är uppenbart att teamet Leo inte är hjärnan bakom operationerna. Så fort du installerat den först modulerna i god tro börjar någon magiskt spamma din mailtjänst.
Det är alltid samma typ av meddelanden vid de här injektionerna. Man släpper in de fula entreprenörerna genom plugin/app/addon och via en bakdörr som är ihopkopplad med deras email börjar de spamma dig med tjänster du MÅSTE köpa för att lyckas med ecommerce.
Runt 2014 blottade jag en hackare på supportformet för en plattform i opensource (kommer jag aldrig göra igen). När han blev blottad tog det inte lång tid innan de seriösa tillverkarna började se hur innässlade hackarna var i all programvara de slitit så hårt med. Det blev ”Röda-Vita-Rosen”, ont mot gott och min plattform tog de första smällarna självklart.
Det tog några dagar sedan hade de ”goda” övergett skeppet och fortsatte på en utvecklingsgren av samma mjukvara som var helt under deras egen översyn. Den hackade plattformen ligger fortfarande ute på internet, under piratkontroll förstås.
Vill man komma åt hackarna måste man göra det tyst. -Hush, nobody needs to know!
Idag tycker jag det är stor skillnad mellan hackare och SOKare, jag bryr mig inte så mycket om SOK, stänger bara dörren. Men tipset för er som läst är:
Lite ironi!
Du får plötsligt mail som vill att du ska köpa något och sedan rabblar hen upp din hemsidas missar. Eftersom du inte lämnat ut din emailadress och ingen vet att du existerar är detta första ledtråden till att du installerat en hackad modul – även om det är av gott syfte bakom, att försörja sin familj eftersom alla Jänkare och Europeer är vansinnigt rika, så varför inte dela med sig?
Nästa sak du ser är att meddelandet i din inbox påminner om informationen på plugins/appars/addons hemsidor. När man dragit någon form av linje som matchar, då går man in i filerna på servern.
Radera mappen med din modul och öppna sedan PHPMyAdmin, klicka på databasen som tillhör sidan, sök efter modulens namn i sökfönstret ovanför raderna och kolla om någon av strängarna där innehåller ovanligt mycket information, t ex alla filer i modulen är 16b förutom 1 som är 32b.
16b extra motsvarar ca 16 tecken, tillräckligt långt för en emailadress.
Efter att ha skaffat grossist, webbhotell, installerat plattform, anpassat CSV-filer, laddat upp varor, kraschat butiken ett antal gånger (med backups), försökt designa med färdiga teman, blivit runtskickad av specialister, klurat ut hur man designar det minsta själv, brandat, letat hackade moduler och börjat matcha överblivna produkter kategorier är det snart dags för etapp 2.
Men först ska butiken lanseras…
29/11-2022
Innan vi lanserar butiken ska vi ha olika reklamkanaler. De ska vara kostnadsfria. Sen ska vi göra 4 st reklamkampanjer som portioneras ut 4 gånger på 1 månad.
Hitta ett gäng marknadsplatser (annonsforum) som tillåter företagsreklam. Skriv ”annonsera gratis” på Google.
*Undvik gratis backlinks för de lockar hackare.
Vi är redan med i Google shopping men måste komma högre upp i sökresultaten.
Vi behöver göra mellan 100-200 nya hemsidor som skriver om butiken och produkterna.
Men eftersom det innebär lika många domäner blir det både dyrt, tidskrävande och jobbigt.
För att lösa det kan du skapa 100 – 200 bloggar istället. Tidskrävande (tell me about it) och för att bloggreklamen ska tas upp av sökmotorer måste texten vara minst 1500 ord eller helst 3000.
Reklamen och bloggarna i sig kommer inte generera försäljningar, istället ökar de positionen för butiken i sökmotorer. När butiken höjs då växer chansen att köpbenägna väljer just vår butik!
Orsaken till att vi får jobba extra hårt i Sverige är för att det Amerikanska internet vi använder prioriterar Amerikanska sidor först. Helt lagligt pga TTIP, Trans Atlantic Trade.
Man kan katagorisera uppbyggnaden av en butik så här:
Sätta upp butiken – svårast!
Dekorera butiken – roligast!
Gör reklam för butiken – vansinnigt tråkigt och humörpåfrestande!
29/11-2022 (Några timmar senare…)
Jag märker att det inte kommer fungera men jag följer planen!
#marknadsföring#reklamfilm#video
Marknadsföring.
Vi kommer behöva en massa marknadsföring. Nu har jag gjort en reklamfilm av tillverkarens olika videos.
Jag frågade mitt barnbarn, -blir du sugen på radiostyrda bilar när du ser den här?
Han nickade storögt och svarade drömmande ”ja”!
Det var ett bra omdöme
Butiken är fylld till bredden men köparna uteblir!
Det tog ca 3 månader med bara problem och trots hård marknadsföring var det enorma motstånd att nå ut i sökmotorerna. Alla butiksscript jag testade hade för många buggar och behövde ständig översyn.
Ebay och Blocket innebar för stora utgifter och inga inkomster och testen ansåg jag vara avslutad.
Vill du starta butik bör du ha i åtanke att både jobb, underhåll och marknadsföring kostar betydligt mer än vad man kan föreställa sig -trots att själva shoppen står klar ganska snart!
29/2-2023
Lämna ett svar