PRISER & KONTAKT

image_pdfLadda ner artikeln istället!image_printSkriv ut!

Det vi inte vet skadar inte

Irritanten som orsakar en ögoninflammation för att problemet är så litet från början att vi inte förstår att agera!

Hemsidans uppbyggnad

För att vi ska kunna göra allt vi gör på en hemsida behövs funktioner. Att klicka på en knapp och knappen gör något, är en funktion. Nu har vi två val. Antingen skriver vi koden som gör funktionen möjlig eller så installerar vi en plugin, addon eller extension istället.

Tar vi en titt i vår nya plugins paket, så ser vi att funktion påminner i uppbyggnad om hela webbsidans filsystem. De vanligaste plugins vi använder är antivirus, cache, betal-gateway, strukturmallar, SEO, indexering, sök, css, ljud, rörlig bild (video), html5, editors m fl.

Även temat (färdigt utseende) är uppbyggt på funktioner och liknar hela webbsidans filsystem inuti temats mapp. Allt vi använder som inte programmeras av oss, skapas av tredjepartstillverkare. Om dessa vi väldigt lite.

Ett tema eller en plugin påminner om appar vi laddar ned från Google Play eller Playstore. Dessa appar uppdateras hela tiden, vilket du troligtvis märkt själv. De uppdateras för att följa programspråkförändringar, regler på internet, för att de utvecklas osv.

Alla som laddar ned en app registreras. Vad apptillverkarna gör med informationen vet vi inte. Appar vi laddar ned är kanske ändå 90% säkrare (ytligt sett) än plugins och teman. Appen är nämligen även den oftast byggd på en hemsida som har tema och plugins, addons eller extensions. Om dessa har apptillverkaren väldigt lite kunskap.

Illustrationen

Tittar vi på illustrationen ovan kan vi tydligt uppfatta vad var och en av oss, tillverkare och användare kan se. Användarna eller hemsidebrukarna ser det översta lagret av hemsidan som på bilden är en färgglad sol.

Under solen kommer steget för utvecklare och vad de ser förutom översta lagret av hemsidan. Längst ned kommer tredjepartsleverantörer som ser vad utvecklarna OCH brukarna ser. Trots att utvecklarna bygger hemsidan, så har de alltså inte störst insyn.

Inkomsten är fördelad lite skumt

De som tjänar mest pengar sammantaget är tredjepartsleverantörerna. I tanke på antalet blir det inte många kronor över till var och en. De som tjänar mest borde vara utvecklarna men pg a kostnaderna till alla tredjepartsleverantörer blir det inte så mycket över. Brukarna som borde tjäna minst, tjänar allra mest, men i tanke på snedfördelningen av resurser blir det inte så mycket kvar utslaget på alla.

100-tals miljarder cirkulerar internet varje dag och ingen vet riktigt vart pengarna går för inget blir egentligen bättre av alla tjänster som köps och säljs. Som om vi pumpar in pengar och kunskap i ett stort svart hål!

Självklart handlar det om alla lager på lager och internets faktiska brist på fungerande struktur. Vi kommer utvecklingsmässigt inte ett steg närmare framtiden hur mycket vi än bygger. Pyramiderna, nivåerna och våningarna av sammankopplade system och hissar med information åt alla håll –varav vilka vi endast känner till en tredjedel– och är som ett jättelikt pyramidspel där strukturägarna blir vinnarna!

Här i ligger problemet

Jag måste skapa en sida för varje logga, för att kunna berätta historien bakom! Vem läser en hemsida som en bok? Varför fungerar inte hemsidor som böcker och vart i högen av tusentals script ligger den förlösande funktionen?

På sidan som jag länkade till överst, en vanlig sida som ska uppmärksamma användare om vilka märken som för faktum är mina, där syns strukturens begränsningar tydligt. Någon kan tycka att strukturen underlättar byggandet, utmatningen till internet och likheten mellan hemsidor. Någon kan likna hemsidor vid en radhuslänga där alla fastigheterna ska ha samma utseende för intryckets skull, men det är inte så enkelt.

Det finns nämligen ingen regelbok, inga löften om att vissa handlingar för faktum genererar mer trafik. Det enda vi vet om är att alla har olika upplevelser om vad som fungerar och inte. Jag skulle om jag kunde programmera mer än små korta script, göra om internet helt.

Hierarkierna skulle väck! Begränsningarna i design sopas bort! Och totalt sett skulle ägandet av internetupplevelsen endast tillhöra tillverkaren, användaren och brukaren!

  • Brukare (arrendator): Någon som nyttjar en produkt
  • Användare: Någon/Något som nyttjar en tjänst

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *