Börjar känna mig som Andy Warhol – I en dystopisk Clockwork Orange era!

Börjar känna mig som Andy Warhol – I en dystopisk Clockwork Orange era!

Nu vet jag inte (självklart) hur Andy Warhol kände sig men jag har alltid varit starkt influerad av hans plastlika konst! Det började med ”Vinyl” från 1965. En avskyvärd film av Warhol och en föregångare av Kubricks färgglada dystopi ”Clockwork Orange” som blev kult – ingen av dem äger manuset!

Jag avskydde Clockwork Orange också men färgerna och formerna gjorde intryck i mitt liv. De flesta vet inte vem Andy Warhol var trots att han bakade ihop färgstarka konstmotiv till effektiv företagsreklam, han var unik och brinnande som en komet.

Any warhol

1989 (19 år gammal) startade jag ”Jingis Khan OR”. Företaget var en blandning av min morfars yrke och Andy Warhol. Min morfar var en av Sveriges mest anlitade konstnärer i Stockholm, han målade förutom tavlor, reklam direkt på skyltfönster.

JK OR skulle självklart erbjuda organisk reklam med min signatur på marken, i tunnelbanor, på skyltar längs vägen och reklamblad. Jag såg ett mervärde i ej massproducerad reklam vilket jag själv tycker är fattigmanskopior. Det företag som var något skulle begränsa upplagorna men erbjuda riktiga konstverk som byggdes till museum på sikt.

Det var självklart ingen som fattade vad jag var ute efter och Sverige på 80-talet var fortfarande Dansbandsinriktat med melodikrysset på Lördagar. Amerikanska influenser tog 4 år att nå Sverige och mindre än 1% visste vilka Boney M var.

Sent igår kväll när jag satt och finslipade på mina framtidsplaner skulle Facebook-cover och profilbild bytas ut. Ni kan se hur starkt influerad jag är av Warhol och Kubick men Kubrick är också influerad av Warhol.

Bakgrunden på profilbilden är Orange (typiskt Kubrick Clockwork Orange) och mitt Cover-Photo är plastic fantastic popart! Mitt foto visar en rufsig och tufsig människa med allvarlig och talande blick som vill leda och inte följa.

Problemet är att även om massorna känner till Kubrick, vet ett mindre antal vem Andy Warhol var och ännu färre kan ens misstänka att det jag gör är ”konst” och är influerad av en gången era. Tidigare gjorde jag en bild där jag ser Asiatisk/Samisk ut och innan det lät jag göra en bild som illustrerar en ”chef”. Så här håller jag på…

Kubrick

Leave a reply