PRISER & KONTAKT

image_pdfLadda ner artikeln istället!image_printSkriv ut!

Av Christine Djerf. Hela artikeln hittar du på Kindle och den är på Engelska. Översättning ChatGTP och Google Translate.

Genré: Vetenskap, Pseudovetenskap, Religion, Historia.

Järnåldern (ca 1200-332 före Kristus)


Tre nya kungadömen växte fram i Jordan: Edom i söder, Moab i mitten och Ammon i de norra bergsområdena. Norrut i Syrien gjorde arameerna sin huvudstad i Damaskus. Under denna tid blev enskilda “stadsstater” större kungadömen. Handeln växte från Arabien som transporterade guld, kryddor och ädelmetaller genom Amman och Damaskus upp till norra Syrien.


Gamla testamentet skrivs.


Enligt den bibliska berättelsen om uttåget från Egypten bad israeliterna om tillåtelse att passera oskadda genom kungariket Edom. De nekades och begav sig till Edom i öster och fortsatte norrut tills de nådde gränsen till det amoritiska landet nära Madaba.
Eftersom han inte litade på israeliternas avsikter och inte ville lägga den extra påfrestningen av tusentals migranter på mat- och vattenlagring, vägrade den amoritiska ledaren Sihon dem att ta sig igenom. Israeliterna slog nu tillbaka och besegrade Sihon och ockuperade sedan territoriet.
Profeten Moses klättrade uppenbarligen, eller bars, till toppen av berget Nebo, där han, enligt vissa källor, dog. Josua ledde sedan de återstående stammarna över Jordanfloden in i Palestina. Ett enat kungarike av Israel uppstod omkring 1000 fKr med Saul och David som dess första kungar. Efter Davids son kung Salomos död 922 fKr delade sig riket i två, med Israel i norr och Juda i söder.


Attacker från “Sjöfolken” i Medelhavet hade försvagat det faraoniska imperiet och låtit filistéerna få fotfäste på egyptisk mark såväl som i Palestina och Jordanien. Filistéernas främsta bidrag till den lokala kulturen var införandet av järnbearbetning i regionen. Deras överlägsna färdigheter i vapentillverkning gav dem en militär fördel och bidrog till deras tidiga segrar över de israelitiska stammarna.


Efter kung Davids död återfick Edom sin tidigare självständighet. Edomiterna ockuperade södra Jordan. De var skickliga i kopparbrytning och smältning och hade bosättningar nära dagens Petra Jordan och Aqaba.
Dessa kungarikens rikedom gjorde dem till mål för räder eller till och med erövring av de närliggande israeliterna, arameerna i Damaskus och assyrierna med huvudstad i Ashur i norra Mesopotamien (dagens Irak).
Det assyriska riket rasade samman 612 fKr, när Nineve föll till en allians av meder från Persien och de kaldeiska kungarna i Babylonien. År 539 före Kristus avslutade perserna under Kyros II det babyloniska imperiets störande styre och banade väg för en period av välstånd. Det persiska riket blev det största hittills kända i Främre Östern, och Cyrus efterträdare erövrade Egypten, norra Indien, Mindre Asien och kom ofta i konflikt med de grekiska staterna Sparta och Aten.
Efter att ha etablerat det största imperiet som hittills känts i Främre Östern, försvagade ekonomisk nedgång, revolter, mord och palatskonspirationer den persiska tronen. År 332 fKr erövrade Alexander den store den persiska huvudstaden Persepolis och etablerade grekisk kontroll över Jordanien och omgivande länder.

Den hellenistiska perioden i Jordanien


Alexander dog kort efter att ha etablerat sitt imperium, och hans generaler kämpade därefter över kontrollen över Främre Östern i mer än två decennier. Så småningom konsoliderade Ptoleméerna sin makt i Egypten och styrde Jordanien från 301-198 fKr. Seleuciderna, som var baserade i Syrien, styrde Jordanien 198-63 före Kristus.

Nabatéerna och Petra


Innan Alexanders erövring hade en blomstrande ny civilisation uppstått i södra Jordanien. Det verkar som att en nomadstam känd som nabatéerna började migrera gradvis från Arabien under 500-talet fKr. Med tiden övergav de sina nomader och bosatte sig på ett antal platser i södra Jordanien, Naqaböknen i Palestina och i norra Arabien. Deras huvudstad var den legendariska Petra. Petra var bebodd av edomiterna innan nabatéernas ankomst. Nabateanerna ristade storslagna byggnader, tempel och gravar av solid sandsten. De byggde en mur för att befästa staden. Att bygga en stad i öknen tvingade nabatéerna att utmärka sig i vattenhushållning. De var mycket skickliga vatteningenjörer och bevattnade sin mark med ett omfattande system av dammar, kanaler och reservoarer.


Nabatéerna var exceptionellt skickliga handlare, som underlättade handeln mellan Kina, Indien, Fjärran Östern, Egypten, Syrien, Grekland och hela vägen till Nordeuropa. De handlade med sådana varor som kryddor, rökelse, guld, djur, järn, koppar, socker, mediciner, elfenben, parfymer och tyger, bara för att nämna några. Man sålde även pelare, obelisker, entréer och allt som kunde huggas i sten.
Petra blev ett rikt kommersiellt vägskäl mellan den arabiska, assyriska, egyptiska, grekiska och romerska kulturen. Kontroll över denna avgörande handelsväg mellan bergsområdena Jordan, Röda havet, Damaskus och södra Arabien var nabateanernas livsnerv.


Den romerska forskaren Strabo skrev om imperiet att deras samhälle var styrt av en kunglig familj med en stark anda av demokrati. Enligt honom fanns det inga slavar i det nabatiska samhället, och alla medlemmar delade på arbetsuppgifter. Nabatéerna tillbad en pantheon av gudar.


När nabatéerna växte i makt och rikedom, drog de till sig uppmärksamheten från sina grannar i norr. Seleucidkungen Antigonus, som hade kommit till makten när Alexanders rike delades, attackerade Petra 312 fKr men nabatéerna kunde förinta dem i öknen. Uppgifter tyder på att nabatéerna var ivriga att förbli på god fot med seleukiderna för att vidmakthålla sina handelsambitioner. Under stora delar av det tredje århundradet före Kristus. krigade ptoleméerna och seleukiderna om kontrollen över Jordanien, och seleukiderna kom som segrare 198 fKr. Nabatea förblev i huvudsak orörd och oberoende under hela denna period.


Även om nabatéerna gjorde motstånd mot militära erövringar, påverkade deras grannars hellenistiska kultur dem mycket. Hellenistiska influenser kan ses i nabateansk konst och arkitektur, särskilt vid den tidpunkt då deras imperium expanderade norrut in i Syrien, omkring 150 fKr, Men den växande ekonomiska och politiska makten hos nabatéerna började oroa romarna. År 65 fKr, anlände romarna till Damaskus och beordrade nabatéerna att dra tillbaka sina styrkor. Två år senare sände Pompejus en styrka för att förlama Petra Jordan. Den nabateiska kungen Aretas III besegrade antingen de romerska legionerna eller betalade en hyllning för att hålla fred med dem.


Mordet på Julius Caesar år 44 fKr förebådade en period av relativ anarki för romarna i Jordanien, och de parthiska kungarna i Persien och Mesopotamien utnyttjade den kaotiska situationen för att attackera. Nabatéerna gjorde ett misstag genom att ställa sig på parthernas sida i deras krig mot romarna, och efter parthernas nederlag var Petra tvungen att hylla Rom. När de föll efter med att betala denna hyllning, invaderades de två gånger av den romerske vasallen kung Herodes den store. Den andra attacken, 31 fKr, såg honom ta kontroll över en stor del av nabateiskt territorium, inklusive de lukrativa nordliga handelsvägarna in i Syrien.
Icke desto mindre fortsatte nabatéerna att blomstra ett tag. Kung Aretas IV, som regerade från 9 fKr. till 40 eKr., byggde en kedja av bosättningar längs karavanvägarna för att utveckla den välmående handeln med rökelse. Nabatéerna insåg Roms makt och allierade sig sedan med romarna för att slå ner det judiska upproret år 70 eKr. Det var dock bara en tidsfråga innan Nabatea skulle falla under direkt romerskt styre. Den siste nabateanska monarken, Rabbel II, träffade en överenskommelse med romarna om att så länge de inte attackerade under hans livstid skulle de få flytta in efter att han dog. Efter hans död år 106 eKr. gjorde romarna anspråk på det nabatiska kungariket och döpte om det till Arabia Petrea. Staden Petra Jordan gjordes om enligt traditionell romersk arkitektonisk design, och en period av relativt välstånd följde under Pax Romana.
Nabatéerna tjänade ett tag på att de införlivades med handelsvägarna i den romerska Främre Östern, och Petra kan ha vuxit till att hysa 20 000-30 000 människor under dess glans. Sedan blev handeln mindre lönsam för nabatéerna i och med att handelsvägarna flyttades till Palmyra i Syrien och utvidgningen av sjöburen handel runt den arabiska halvön. Någon gång troligen under 300-talet eKr. lämnade nabatéerna sin huvudstad i Petra. Ingen vet riktigt varför. Det verkar som att tillbakadragandet var en okomplicerad och organiserad process, eftersom mycket få silvermynt eller värdefulla ägodelar har grävts fram i Petra.

Fortsättning följer…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *