PRISER & KONTAKT

image_pdfLadda ner artikeln istället!image_printSkriv ut!

Av Christine Djerf. Hela artikeln hittar du på Kindle och den är på Engelska.

Genré: Vetenskap, Pseudovetenskap, Religion, Historia.

Sanningen om vem som bodde i Petra

Hur kunde människor arbeta med vatten som verktyg? Petra var bebodd med nabatéerna och romarna och vem vet vilka människor mer men, var det verkligen Nabatéerna som byggde staden från början som det påstås?

Andra har försökt hitta svar under väldigt lång tid. -Hur byggdes staden? De flesta känner till historien om hur Moses delade Röda havet och fick vatten att rinna fritt från en sten, detta nära 1200 före Kristus.

Jag tror att vi måste komma ihåg under diskussioner om Petra, Acre och Röda havet att det inte finns några röda linjer mellan de befintliga och historiska dokumenten. Landskapet var helt annorlunda och vattennivåerna var inte i närheten av så låga som de är idag.

Jordanfloden pressade vattentrycket från den övre toppen strax före Huladalen med ett 100 kilometer brant fall. Människor under den här perioden föredrog att bo på kullar, precis som Vikingatid i Sverige. Orsaken var ganska enkel. Vattennivån var högre i ros-staden.

Att blockera vattnet på toppen skulle sänka nivåerna, blockera vattnet nere vid Galileiska sjön, man kunde torka ut valda delar av landet. När vi tittar närmare på Stenstaden Petra förstår vi tydligt att detta inte var en utgrävningsplats med grova verktyg som grävmaskiner och spadar.

När de byggde Petra måste de ha använt sina kunskaper med kemi i vatten, på fler sätt än att tillverka undervattensballonger att lyfta stenar med, bygga dammar eller undervattensreservoarer.

De måste helt enkelt ha använt vattennivåerna. Kung Aretas 168 f.Kr. var den första nabatean som associerades med Petra.

Så kanske, City Rekem döljer mer än vi vet – Eftersom de grekiska bokstäverna i kopparrullarna KεN betyder kunskap.

När man tittar in i Qumrans grottor ser bilderna på väggarna mer eller mindre ut som sniderier i vilken stenåldersgrotta som helst som finns i världen, och resten av Qumranfynden var ingredienserna till “getblåsballongen” eller modern “lyftväska” ”.

Historien fortsätter…
Den sena bronsåldern inträffade omkring 1200 f.Kr. och slutade mystiskt med kollapsen av flera riken i Mellanöstern och Medelhavet. Huvudstäderna i mykenska Grekland och Cypern, hettitiska Anatolien, Gamla Syrien, Palestina och Jordanien förstördes. Historiker tror att det var “havsfolken” från Egeiska havet och Anatolien, som senare besegrades av de egyptiska faraonerna Melumpta och Ramses III. En grupp sjöfolk var filistéerna.

Vad vi har funnit är att den arkeologiska uppteckningen inte följer den bibliska berättelsen, som det faktum att israeliter förstörde många kanaanitiska städer inklusive Ariha (Jeriko), Ai och Hazor.
En av frågorna som diskuterats har handlat om kungariket Edom, söder om Döda havet. Numbers Book säger att israeliterna som kom från Egypten fann Edom som en fullt utvecklad stat. Inga edomitiska bosättningar har identifierats före slutet av 800-talet f.Kr., när den bibliska erövringsberättelsen har fastställts. Arkeologer tror att “kungen” av Edom var en beduin sheikh, och att hans “rike” inte skulle ha lämnat några märkbara ruiner för arkeologer att hitta.

Fortsättning följer…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *